Astăzi pe scena Filarmonicii pianista Raluca Ciobanu- Rad

Astăzi pe scena Filarmonicii pianista Raluca Ciobanu- Rad

Vineri, 29 martie 2013, ora 18.30 Botoşani, Casa de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: GHEORGHE ILIUŢĂ

Solişti: RALUCA CIOBANU-RAD, pian

ANDREI CIOBANU, vioară

În program:

Antonín Dvorák: Serenada pentru instrumente de suflat, violoncel şi contrabas, op. 44

Moderato, quasi marcia

Minuetto: Tempo di minuetto; Trio: Presto; Tempo di minuetto

Andante con moto

Finale: Allegro molto; Meno mosso; Moderato, quasi tempo di marcia; Allegro

Maurice Ravel: Tzigane, rapsodie de concert pentru vioară şi orchestră

Lento quasi cadenza; Moderato; Allegro; Meno vivo, grandioso, Moderato; Vivo…

P a u z ă

Frédéric Chopin: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, în mi minor, op. 11

Allegro maestoso

Romanze: Larghetto

Rondo: Vivace

GHEORGHE ILIUŢĂ

- dirijor -

S-a născut la data de 7 martie 1981, în Constanţa. În anul 1999 a absolvit cursurile Liceului de Artă din Constanţa, unde a studiat pianul cu profesoara Alina Deleanu. În iunie 2004 absolvă Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, specializarea Dirijat de Orchestră, clasa maestrului  Cristian Brâncuşi, iar după încă un an, absolvă şi studiile aprofundate (master) din cadrul Universităţii  Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializarea Stilistică Dirijorală, cu acelaşi maestru. Între anii 2005-2009 şi-a susţinut doctoratul la acelaşi institut de învăţământ muzical, avându-l ca îndrumător pe prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. A mai participat şi la o serie de cursuri de măiestrie dirijorală: cu maestrul Constantin  Petrovici  dirijat de operă, la Bucureşti (2005); cu dirijorul Jorma Panula  la Braşov (2004 şi 2003), cu Adrian Sunshine (2003) şi cu Alain Pâris, la Bucureşti (2001).  Experienţa artistică de până acum include un concert cu Orchestra de Cameră Radio  (octombrie 2005), concerte cu orchestrele Academica şi Universitaria ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu orchestrele filarmonicilor din Constanţa, Giurgiu şi Braşov, Botoşani, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, cu soliştii şi orchestra Teatrului Liric Elena Teodorini din Craiova şi cu Orchestra de Cameră Radio, cu orchestra de studenţi şi soliştii UNMB.

Din septembrie 2010 este dirijor al orchestrelor Colegiului Naţional de Muzică George Enescu din Bucureşti. Între anii 2010-2011 a fost dirijor asistent al maestrului Marek Janowski la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin. Cursuri de măiestrie dirijorală: Lutz Köhler (2011), Marek Janowski (2010-2011), Daniel Barenboim (2010-2011), Horia Andreescu (2010-prezent), Ludovic Bács (2009), Constantin Petrovici (dirijat de operă) (2005), Jorma Panula (2003, 2004), Adrian Sunshine (2003), Alain Pâris (2001).

RALUCA CIOBANU-RAD

- pianistă -

A început studiile primare la Liceul de Artă Ştefan Luchian din Botoşani la clasa de pian a regretatei profesoare Eugenia Niculescu, a urmat apoi studiile la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca la clasa de pian a prof. Gerda Turk. S-a înscris la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj unde a efectuat cursurile de licenţă şi masterat în artă la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera. În prezent este doctorandă şi preparator universitar la Filiala Piatra-Neamţ a aceleiaşi instituţii clujene.

În timpul studiilor a participat la Academia Internaţională de Vară Bach din Stuttgart şi în mai multe rânduri la Academia Internaţională de Vară Mozart din Salzburg sub îndrumarea prof. Robert Levin, de la Harvard University-Boston. A participat de asemenea la cursurile de măiestrie ale profesorilor Cordelia Hoefer (Mozarteum-Salzburg), Georg Sava (Hochschule fur Musik Hanns Eisler Berlin), sau Jean-Francois Antonioli (Conservatoire de Lausanne-Haute Ecole de Musique).

Dintre premiile pe care le-a obţinut se remarcă: Premiul I la secţiunea Pian Solo precum şi Premiul Special la secţiunea Muzică de Cameră a Concursului Naţional W. A. Mozart din Cluj, Premiul III la Concursul Internaţional Pro Piano din Bucureşti, Premiul Special la Concursul Internaţional Ella Phillip din Timişoara.

Experienţa activităţii de concert a pianistei însumează colaborarea cu orchestrele filarmonice din Botoşani, Cluj, Timişoara şi Oradea sub bagheta dirijorilor Mihail Secikin, Petre Sbârcea, Jan Stulen, Gheorghe Costin sau Romeo Râmbu. În ţară a susţinut recitaluri organizate de Academia de Muzică din Cluj, Fundaţia Raţiu, Fundaţia Remember Enescu, Radio România Muzical, TVR Cultural, de asemenea şi în străinătate la Institutul Român de Cultură din Berlin, la Societatea Germano-Română din Berlin şi din Hamburg şi la Fundaţia Angels din Stuttgart.

Recent Raluca Ciobanu-Rad a efectuat prin intermediul programului Erasmus o vizită de studiu cu scopul cercetării doctorale la Conservatorul din Birmingham, Marea Britanie.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Acoperișul unei case din Botoșani cuprins de flăcări din cauza unui scurtcircuit - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.