Soluţii căutate pentru cetăţenii din comuna Ştiubieni, nemulţumiţi că rămân fără păşuni din cauza programului de împăduriri

Soluţii căutate pentru cetăţenii din comuna Ştiubieni, nemulţumiţi că rămân fără păşuni din cauza programului de împăduriri

O delegaţie din care au făcut parte aproximativ 15 cetăţeni ai comunei Ştiubieni a ajuns azi, 6 aprilie 2017, la Instituţia Prefectului, pentru a aduce în atenţia noului reprezentant al guvernului în teritoriu, Dan Şlincu, situaţia cu care aceştia se confruntă, după ce au susţinut un protest şi în faţa primăriei de comună.

În câteva rânduri, cetăţenii au explicat că rămân fără păşuni pentru că o comisie responsabilă să stabilească ce terenuri degradate vor fi împădurite printr-un program naţional a produs erori, în sensul că lucrările vor avea loc pe o suprafaţă nedegradată.

La această situaţie s-a ajuns după ce în 2009, Consiliul Local Ştiubieni a aprobat o hotărâre prin care comuna să fie înscrisă în programul de împăduriri al terenurilor degradate dar fondurile au fost acordate abia anul trecut. În tot acest timp, aproximativ 35 de fermieri au primit prin concesiune ca şi păşune o parte din terenurile care urmează să fie împădurite.

Mai mult, aceştia au susţinut că există într-adevăr terenuri degradate însă nu cele pe care acum societatea care a câştigat licitaţia şi-a propus să execute lucrările de împăduriri. 

„Noi credem că acea comisie nu a fost în teren, ori dacă a fost, nu şi-a făcut treaba. Dacă este degradat, de ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură acordă subvenţii pentru acel teren? Banii nu se dau pentru terenuri degradate. Mai mult de jumătate din locuitori trăiesc din acele suprafeţe. Nu locuim la Botoşani să avem locuri de muncă. Trăim din creşterea animalelor. Ori, dacă rămânem fără păşuni, ce facem cu animalele?”, a fost punctul de vedere al locuitorilor comunei Ştiubieni.

La întâlnirea cu prefectul judeţului a participat şi viceprimarul comunei, care a precizat că există o hotărâre prin care se suspendă executarea lucrărilor de împădurire. 

În acest sens, prefectul Dan Şlincu a solicitat ca acea hotărâre să fie trimisă cât mai repede la Instituţia Prefectului, pentru a se verifica dacă este în spiritul legii. 

„Între timp, vom trimite o adresă către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a solicita un punct de vedere referitor la modificarea perimetrului de ameliorare. Adică să fie făcute împăduririle pe terenurile cu adevărat degradate”, a precizat prefectul Dan Şlincu. 

Reprezentantul guvernului în teritoriu a trimis şi Corpul de control la Ştiubieni pentru a analiza situaţia.|

Stirea anterioara

Prevenirea violenţei în familie – tema zilei de joi din Săptămânii prevenirii criminalităţii

Stirea Urmatoare

Două femei din Dorohoi au rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.