Zilele Chișinăului la Botoșani- Zilele Culturii Tradiționale

Zilele Chișinăului la Botoșani- Zilele Culturii Tradiționale

În perioada 5-7 august 2022, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani, în colaborare cu Consiliul Local Botoșani și Primăria Municipiului Chișinău, a organizat la Botoșani, pe Pietonalul Unirii, ediția I a manifestării ZILELE CULTURII TRADIȚIONALE - ZILELE CHIȘINĂULUI LA BOTOȘANI, o activitate deosebită și emoționantă, la care botoșănenii, în număr foarte mare, au participat cu interes, atrași de numele sonore ale invitaților, de bogatul repertoriu al acestora și, mai ales, de varietatea și calitatea numerelor artistice oferite.

În prima zi a acestui maraton cultural, la ora 12:00, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani, a avut loc deschiderea oficială a simpozionului „Tradiție și contemporaneitate”, în cadrul căruia, într-un ambient plăcut, oficialitățile prezente, Doina Federovici - Președintele Consiliului Județean Botoșani, Angela Cutasevici - Viceprimar al Municipiului Chișinău și organizatorii, Iustina Irimia Cenușă – manager al CJCPCT Botoșani, au ținut scurte cuvântări, după care au fost lansate două titluri de carte. Astfel, domnul Alexandru Corduneanu a prezentat volumul „Chișinăul de altădată”, autori acad. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu, o carte de referință despre istoria capitalei țării vecine, la care au colaborat un număr impresionant de oameni de cultură din Republica Moldova. 

Distinsa doamnă Angela Paveliuc Olariu a vorbit despre lucrarea „Timpul sacru și sărbătorile de altădată” a autorului Marcel Lutic, iar apoi Consiliul Județean Botoșani (reprezentat de d-na Președinte Doina Federovici), Primăria Ungureni (reprezentată de d-l Primar Ilie Ivanache) și CJCPCT Botoșani (reprezentat de d-na Iustina Irimia-Cenușă, manager și d-ra Daliana Bejan, etnograf) au avut deosebita onoare de a o premia în direct pe talentata meșteră populară Aurica Cojocariu, cea care a obținut din partea Ministerului Culturia distincția de Tezaur uman viu, o titulatură care certifică recunoașterea rolului doamnei premiate în conservarea și promovarea tradițiilor locale.

În continuare, celebrul artist Bogdan-Mihai Simion a avut un dialog antrenant cu publicul pe tema situației actuale a tarafurilor lăutărești, după care, de pe scena amplasată pe Pietonalul Unirii, maestrul împreună cu formația Lăutarii de Mătase, i-a încântat la maximum pe cei prezenți cu câteva piese memorabile.

Începând cu ora 18:00, în cadrul Festivalului-Concurs de Tarafuri „Constantin Lupu”, ediția a V-a, în numere pline de virtuozitate, pe scenă s-au întrecut câteva tarafuri, care i-au binedispus pe participanții la spectacol cu muzica lor plină de energie și de voie bună.

În urma deliberării juriului, taraful Vicovenilor (Rădăuți, jud. Suceava) și-a adjudecat trofeul festivalului. Celelalte premii au fost obținute de Taraful „Doina Holmului” (com. Frumușica, jud. Botoșani) – premiul I, Taraful „Dor” (com. Moara, jud. Suceava) – premiul al II-lea, Taraful „Doina Prutului” (Glodeni, Republica Moldova) – premiul al III-lea, Ansamblul Cultural „Moștenitorii” (com. Fruntișeni, jud. Vaslui) – premiul special al juriului.

Prima seară a manifestării s-a încheiat cu proiecția în aer liber a filmului De ce are vulpea coadă?, ambele momente fiind foarte bine primite de publicul de toate vârstele.

În cea de-a doua zi a manifestării, la ora 12:00, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, a avut loc vernisajul unei expoziției de pictură - curator Florina Breazu, Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

La ora 17:00, s-a dat startul Festivalului-Concurs al Fanfarelor, ediția a XVI-a, repertoriul interpretarea acestora impresionând publicul care i-a recompensat pe artiști cu îndelungi aplauze. În urma deliberării obiective a juriului format din profesioniști, Orchestra de fanfară a Palatului de Cultură din Soroca, Republica Moldova a obținut trofeul festivalului.

La secțiunea Fanfare de Copii și Tineri, premiile au fost împărțite astfel: Fanfara de copii din loc. Hoceni, jud. Vaslui – Premiul I; Fanfara „Hasnaș” (satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, Republica Moldova) – Premiul al II-lea; Fanfara de copii „Moștenitorii” (com Vorona, jud. Botoșani) – Premiul al III-lea; Fanfara „Trubadurii” (Casa de Cultură Pașcani, jud. Iași –  Mențiune; Fanfara „Rapsodia Corni” (com. Corni, jud. Botoșani) – Premiul de popularitate; Fanfara „Dor de plaiuri corlățene” (com. Corlăteni, jud. Botoșani) – Premiul special al juriului.

La secțiunea Fanfare de Adulți, participanții înscriși în concurs au fost răsplătiți cu următoarele premii: Fanfara din Stamate, jud. Suceava – Premiul I; Fanfara „Brazii Bucovinei Sf. Ilie Suceava” (satul Sf. Ilie, com Șcheia, jud. Suceava) – Premiul al II-lea; Fanfara „Udeșteană” (com. Udești, jud. Suceava) – Premiul al III-lea; Fanfara „Valea Sucevei din Frătăuții Noi” (com. Frătăuții Noi, jud. Suceava) – Mențiune; Fanfara „Moștenitorii” (satul Mileanca, com. Mileanca, jud. Botoșani) – Premiul de popularitate.

A doua seară a manifestării s-a încheiat la fel de frumos cu o altă proiecție de film în aer liber, și anume bine-cunoscuta peliculă Nuntă în Basarabia.

Ultima zi a manifestării a adunat în fața scenei o grămadă de lume, care, începând cu ora 17:00,  a savurat reprezentațiile strălucite ale ansamblurilor participante la Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XV-a. Asttfel, publicul a fost impresionat de ansamblurile „Codrulețul” (Căminul Cultural Vorona - instructor Ștefan Aurel), „Mărgineanca” (Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani - instructor Valentin Rău), „Cununa” (Bălușeni, Botoșani – instructori Claudiu Dosoftei, Aiordăchioaie - Leucă Teofil, Ionel Petrișor), „Tudoreanca” (Tudora  - instructor Ioan Covrig), „Rapsozii Siretului” (Pașcani, Iași - instructor Alexandru Gâmbuță), „Todireanca” (Todireni – instructori Timofti Mirela și Ionel Petrișor), „Hora” (Vlăsinești - instructor Alexandru Boaru), „Stejărelul” (loc. George Enescu, Botoșani - instructor Alin Chiorescu; „Datina” (Botoșani - instructor Mihai Chelărescu), „Crăișorii Pietrei Craiului” (Zărnești, Brașov - instructor Ciprian Cristoloveanu).

Prima ediție a ZILELOR CULTURII TRADIȚIONALE și ale ZILELOR CHIȘINĂULUI LA BOTOȘANI s-a încheiat grandios cu recitalul remarcabil al Ansamblul etnofolcloric „Romanița” (coord. Mihai Siminică), cu prestația epică, electrizantă, de-un dinamism contagios a formației Lupii lui Calancea (care a magnetizat pur și simplu publicul) și cu proiecția celebrului film Liceenii.

Pentru că tradiția înseamnă asumarea identității, trebuie amintit faptul că, pe toată durata evenimentului, am avut alături de noi meșteri populari din România (Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Argeș, Covasna, Harghita, Vâlcea, Prahova) și din Republica Moldova, artiști care au oferit publicului mostre din creațiile lor autentice, dovedind încă o dată că sunt depozitari de nădejde ai artei populare, căreia îi asigură continuitatea prin muncă plină de dăruire.

Stirea anterioara

Pompierii informează: Verificați periodic instalațiile electrice!

Stirea Urmatoare

Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.