120 de copii de la sate vor fi dramaturgi, regizori, scenografi, actori și organizatori ai propriilor spectacole de teatru

120 de copii de la sate vor fi dramaturgi, regizori, scenografi, actori și organizatori ai propriilor spectacole de teatru

7 școli din satele Cucorani (Botoșani), Stăncesti (Botoșani), Șinca Veche (Brașov), Liebling (Timiș), Corlățel (Mehedinți), Drajna (Prahova) și Piscu (Galați) se întrec în a valorifica potențialul cultural local prin crearea și punerea în scenă a unor scurte piese de teatru, în cadrul proiectului de educație non-formală Scena Creativ la Sat. Proiectul coordonat de Asociația Lume Bună și co-finanțat de AFCN este implementat prin Cluburile Activ CELS.

Pe parcursul a șapte întâlniri saptămânale care au loc în perioada martie-iunie 2020, cei 120 de copii din cele 7 școli participante, îndrumați de inimoșii profesori coordonatori, vor face totul: de la găsirea ideii pe care o vor transpune într-o piesă/scenetă, compunerea textului dramatic, asumarea diferitelor roluri (în piesă și organizatorice), construirea costumelor și a decorurilor/recuzitei, regizarea piesei și până la organizarea spectacolului final la care vor invita întreaga comunitate locală. Acest eveniment are deja tradiție fiind mult așteptat în satele ale căror școli înscrise în Club Activ CELS, participă de câțiva ani în proiectele noastre.

În contextul pandemiei cu noul Coronavirus, credem că putem traversa mai ușor această perioadă dificilă în care fizic nu ne putem apropia, dacă ramânem activi și conectați la nivel sufletesc și intelectual prin preocupări comune, educative. Chiar dacă școlile sunt închise, avem soluția pentru a continua: copiii-dramaturgi vor lucra de acasă la texte (preț de 3 ateliere) și se vor consulta între ei și cu profesorii la telefon/whatsapp sau prin email. După Paște, la prima întâlnire a grupurilor vor finaliza împreună textele și vor trece la punerea în scenă.

Încurajați fiind și de actorul Cuzin Toma, un prieten al proiectului nostru și cunoscut publicului larg mai ales pentru rolul Firicel din serialul “Las Fierbinți”, copiii au toate șansele să producă piese cu adevarat memorabile.

Cuzin este un om foarte implicat în tot ceea ce face, un om care a pornit dintr-un sat din Gorj, a experimentat multe meserii și a urmat 2 facultăți până a ajuns pe marile scene și ecrane. Aceasta pentru că a înțeles de mult care sunt principalele ingrediente ale reușitei pe care, cu toată simpatia, le transmite și copiilor care participă la Scena Creativ la Sat:

Nu cred în noroc și talent, cred în muncă. Dacă știi, ți se întâmplă. Ca să știi, trebuie să fii curios și să înveți.

Pe lângă educație, foarte importantă este cultura, ea îți deschide orizontul, îți dă soluții la rezolvarea problemelor. Cultura te învață să te cunoști și să te accepți. Te scapă de frustrări și complexe, îți arată că nimic nu e imposibil, îți dă curajul de a încerca.

Oamenii fără cultură sunt fără perspectivă. Dacă vrei să vezi pe geam, șterge-l! Nu-i suficient să ai geam ca să vezi prin el...

Curiozitatea este combustibilul care alimentează motorașele a sute de copii. Pune în mișcare rotițe din minte și din suflet. Din perseverența și înțelegerea faptului că din greșeli înveți, că nu trebuie să-ți fie frică de ele, ba din contră, se nasc idei mărețe și ies lucruri frumoase.

„Ne dorim ca în acest proiect copiii să învețe, practicând, o sumedenie de noțiuni noi, să fie inventivi, creativi și responsabili asumându-și sarcini precise și rezolvând o serie de probleme care, inerent, apar pe parcurs. În plus, vor persevera în parcurgerea mai multor etape, pentru ca, la sfârșit, să aibă bucuria și împlinirea că au reușit să ducă la capăt, împreună, un lucru important. Suntem convinși că, așa cum s-a întâmplat și în proiectele noastre anterioare, în urma Scenei Creativ la Sat își vor dezvolta și spiritul de echipă, abilitățile de comunicare și vor avea mai multă încredere în forțele proprii. De asemenea, prin valorificarea specificului cultural și a tradițiilor locale în aceste piese de teatru, vor deveni conștienți și mândri de apartenența lor.”, spune Larisa Popescu, președintele Asociaței Lume Bună

Continuitatea este un element definitoriu al proiectelor noastre gândite pe termen lung. Faptul că un proiect se întinde pe mai multe săptămâni, combinat cu faptul că multe cluburi funcționează deja de câțiva ani la rând, duce la rezultate remarcabile.

Profesorii coordonatori din proiectul Scena Creativ la Sat, cărora dorim să le mulțumim pentru dedicare și implicare activă, sunt: Valentina Papp – Liebling (Timiș), Silvia Răveanu - Corlățel (Mehedinți), Ana Maria Petrea - Piscu (Galați), Elena - Spiridon - Șinca Veche (Brașov), Loredana Tudorache - Stăncești (Botoșani), Cristina Hriscu - Cucorani (Botoșani) și Anda Tatarciuc - Drajna (Prahova).

Stirea anterioara

BCR anunță că poate acorda clienților o perioadă de grație de trei luni la plata ratelor de credit

Stirea Urmatoare

Liderii PSD îi îndeamnă pe botoșăneni să voteze pentru cei care dintotdeauna le-au asigurat creșteri de venituri și speranța unui trai mai bun

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.