Sedii de poliție din județul Botoșani renovate prin proiectul SAGA - „Cooperare regională pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere România – Ucraina”

Sedii de poliție din județul Botoșani renovate prin proiectul SAGA - „Cooperare regională pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere România – Ucraina”

La  nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani  la data de 31.12.2023 se finalizează implementarea proiectului SAGA - „Cooperare regional pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere România – Ucraina”

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 din cadrul Instrumentului European de Vecinătate.

Proiectul a fost derulat în cadrul parteneriatului constituit între instituții de poliție din România și Ucraina: Inspectoratul General al Poliției Române – lider de proiect, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani, Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș, Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației și Departamentul Principal al Poliției Naționale în Regiunea Ivano-Frankivsk.

Bugetul total al proiectului a fost de 5,209,341.07€, iar perioada de implementare a fost 28.06.2019 - 31.12.2023. Obiectivul general al proiectului a constat în îmbunătățirea cooperării regionale pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere între structurile de poliție române și cele ucrainene.

În cadrul proiectului au fost desfășurate activități pentru crearea unei platforme IT de cooperare, renovarea a 78 de sedii de poliție din ambele țări și cursuri comune pentru polițiști și politiști de frontieră cu scopul îmbunătățirii cooperării regionale în lupta împotriva criminalității transfrontaliere.

Faza I a Proiectului SAGA la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a inclus lucrări de reparații la un număr de 15 clădiri, respectiv12 Posturi de Poliție – Postul de Poliție Mihăileni, Postul de Poliție Ibănești, Postul de Poliție Suharău, Postul de Poliție Păltiniș, Postul de Poliție Concești, Postul de Poliție Mileanca, Postul de Poliție Havârna, Postul de Poliție George Enescu, Postul de Poliție Cordăreni, Postul de Poliție Vorniceni, Postul de Poliție Broscăuți, Postul de Poliție Șendriceni și 3 clădiri din cadrul imobilului Sediului I.P.J. Botoșani, respectiv, Sediul nr.1 I.P.J. Botoșani, Pavilion Administrativ și Corp B – clădire birouri. Lucrările au vizat îndeosebi consolidarea și refacerea acoperișurilor.

Faza a II-a a Proiectului SAGA a presupus continuarea lucrărilor la 7 posturi de poliție, respective Postul de Poliție Șendriceni, Postul de Poliție Vorniceni, Postul de Poliție Broscăuți, Postul de Poliție Havârna, Postul de Poliție Cordăreni, Postul de Poliție Concești și Postul de Poliție Păltiniș.

Lucrările au vizat renovarea posturilor de poliție la exterior ( fațade, trotuare, alei pietonale, platform betonate, garduri împrejmuitoare) cât și la interior (montare tâmplărie pvc, montare parchet). Renovarea spațiilor de poliție va conduce la îmbunătățirea calității mediului de lucru pentru polițiști, precum și la o interacțiune eficientă între polițiști și cetățeni.

În vederea utilizării platformei IT de cooperare dezvoltată în cadrul proiectului, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au fost instruiți în cadrul sesiunilor de train of trainers. La rândul lor, aceștia au susținut sesiuni de instruire cu polițiștii care vor fi utilizatori ai platformei.  Platforma IT de cooperare dezvoltată în cadrul proiectului va îmbunătăți comunicarea trasfrontalieră dintre România și Ucraina, eficientizând schimbul de informații și asigurând un  răspuns prompt la solicitările care apar în activitatea polițienească.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani beneficiază, de asemenea, de achiziția de echipamente de lucru destinate utilizării platformei IT (120 stații de lucru și două imprimante de mare capacitate).

Pe parcursul implementării proiectului, polițiști din cadrul serviciilor operative ale Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au participat la sesiuni de pregătire în domeniul investigării criminalității informatice organizate în cadrul activităților de schimb de bune practici în domeniile specifice activității de poliție.

Stirea anterioara

Unități economice închise, sancțiuni și marfă distrusă în urma unor controale ale polițiștilor în piețele din județ - FOTO

Stirea Urmatoare

Adolescentă fugită dintr-un centru de minori și căutată la nivel național, găsită de un jandarm cartierul Parcul Tineretului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.