Se schimbă vremea! Sunt așteptate ploi, ninsori și chiar viscol în mai multe zone ale țării

Se schimbă vremea! Sunt așteptate ploi, ninsori și chiar viscol în mai multe zone ale țării

România se pregătește să facă față unei schimbări bruște a vremii după o perioadă de temperaturi neobișnuit de calde pentru această perioadă din calendar. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a avertizat că un nou ciclon va aduce ploi, ninsori și viscol în mai multe zone din țară.

Meteorologii anunță precipitații în mai multe zone din țară
Ultima săptămână din februarie a surprins cu maxime record de temperatură. Termometrele au arătat chiar și 20 de grade Celsius în unele regiuni. Cu toate acestea, perspectiva meteorologică se schimbă rapid odată cu sosirea ciclonului.

„Încheiem iarna 2023-2024 cu valori de temperaturi cu mult peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar”, a declarat Elena Mateescu, director ANM. „Și mâine vorbim de o vreme mai caldă, pentru că valorile de temperaturi se vor încadra între 9 până la 21 de grade”, a adăugat meteorologul.

Cu toate acestea, directorul ANM a avertizat că precipitațiile vor începe să apară începând cu ziua de joi, mai întâi în regiunile de vest, sud-vest și sud ale țării. Este vorba în mod  deosebit de Banat, Oltenia, local zona Munteniei și sudul Crișanei. În plus, la altitudini mari, mai ales în Carpații Meridionali, vorbim și de precipitații mixte, a precizat ea.

Perspectivele pentru începutul lunii martie indică faptul că temperaturile vor fi în continuare mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă. Potrivit ANM, maximele vor fi cuprinse între 10 și 19 grade Celsius. Cu toate acestea, se așteaptă ca precipitațiile să continue, mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă.

„Mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă, există posibilitatea să mai avem precipitații la nivel local, în special în aceleași zone, respectiv în vest, în centru-nord, dar chiar și în sud”, a spus directorul general al ANM, Elena Mateescu, marți, la Antena 3 CNN.

Cum va fi vremea în perioada următoare?
De altfel, prognoza meteorologică ANM pentru intervalul 26 februarie – 10 martie indică o perioadă neobișnuit de caldă în unele regiuni din România. În Banat, se așteaptă temperaturi maxime medii de 18 grade Celsius, cu minime între 6 și 9 grade, iar în primele două zile din martie se prognozează medii de 16 grade, revenind la 18 grade în următoarele două zile. Probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 5 martie.

În Moldova, temperaturile maxime vor fi în jur de 13-14 grade până la începutul lunii martie, apoi vor scădea la 9-10 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, dar probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 6 martie, transmite ANM.

În Crișana, temperaturile maxime medii vor fi de 19-20 de grade Celsius, cu minime între 5 și 7 grade. În primele zile din martie, valorile maxime vor scădea la 16-17 grade, apoi la 13 grade după 5 martie. Probabilitatea pentru precipitații va crește și în această regiune după data de 5 martie.

În Transilvania, valorile termice vor fi peste normalul climatologic până la începutul lunii martie, cu medii zilnice ale temperaturilor maxime între 15 și 18 grade Celsius. Ulterior, se va înregistra o scădere treptată, ajungându-se la medii de 11-12 grade la finalul primei decade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după 6 martie.

În Maramureș, vremea va fi extrem de caldă, cu maxime prognozate în jurul a 18 grade până pe 1 martie, apoi scăzând treptat la 12 grade la finalul primei decade. Probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 1 martie.

În Dobrogea, temperaturile maxime vor fi în medie de 12-13 grade în prima săptămână și în jur de 10 grade în cea de-a doua. Temperaturile minime vor scădea ușor în primele nopți, iar probabilitatea pentru precipitații va crește după 6 martie.

În Muntenia, valorile termice diurne vor fi peste normalul climatologic până pe 4 martie, cu medii zilnice de 14-17 grade. Ulterior, temperaturile vor scădea la 11-12 grade, dar vor rămâne mai ridicate decât în mod obișnuit pentru perioada respectivă. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după 6 martie, mai arată datele ANM.

În Oltenia, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 și 17 grade până la începutul lunii martie, apoi vor scădea la 11-12 grade la finalul primei decade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele zile din martie și între 6 și 9 martie.

La munte, temperaturile maxime medii vor fi în jur de 8 grade până la sfârșitul lunii februarie, urmând ca primăvara calendaristică să debuteze cu valori ușor mai scăzute, în jur de 6 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după data de 5 martie.

Stirea anterioara

E.ON Energie România recomandă plata facturilor prin intermediul canalelor agreate de companie, încasările fiind sigure și comision zero pentru clienți

Stirea Urmatoare

Accident rutier, în această seară, cinci persoane și două mașini implicate

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.