Cum poate fi ceaiul de mentă un sprijin pentru sănătate

Cum poate fi ceaiul de mentă un sprijin pentru sănătate

Frunzele de menta si ceaiul de menta in particular erau folosite inca din Grecia antica, pentru a da un gust racoritor compoturilor de fructe, dar si ca parte a unor parfumuri naturale. De asemenea, in multe culturi menta era un simbol al ospitalitatii gazdelor si era oferita musafirilor. Ceaiul de menta poate fi preparat in mai multe moduri in functie de obiectivul sau (pentru racorire in timpul perioadelor caniculare sau cu scop medicinal). De exemplu, indienii prefera Pudina Chai, un ceai de menta foarte aromat. Reteta e bazata pe prepararea clasica a ceaiului cu apa fierbinte adaugata peste frunzele de menta, doar ca aceasta reteta implica doua linguri de frunze proaspete de menta si un plic de menta uscata, peste care se adauga apa si se lasa timp de 5 minute; dupa trecerea celor 5 minute se adauga 30 ml de lapte si zahar dupa gust. Pentru un plus de aroma poti adauga o frunza de busuioc.

Ceaiul marocan de menta necesita pe langa frunze proaspete de menta si un plic de ceai verde. Prepara ceaiul ca mai sus adaugand langa frunzele de menta si plicul de ceai verde. Lasa timp de 3 minute, apoi adauga zahar sau miere dupa gust. Pentru zilele calduroase de vara ceaiul de menta rece se prepara din zece frunze de menta proaspata, sucul de la o lamaie si cateva rondele de castravete. Apa fierbinte se toarna peste frunzele de menta si se lasa 5 minute dupa care se adauga zahar sau miere dupa gust. Se lasa la racit dupa care se adauga sucul de lamaie si rondele de castravete. Se pune la frigider si se serveste dupa cel putin trei ore cu 1-2 cuburi de gheata.

Pentru a te bucura de efectele sale asupra sanatatii, trebuie sa folosesti o reteta de preparare a ceaiului putin diferita. Pentru acesta reteta vei avea nevoie de frunze proaspete de menta si de menta uscata, vrac sau la pliculet, desi este de preferat vrac. Daca ai timp si spatiu poti obtine chiar tu menta uscata intinzand pe foi de ziar, intr-un loc ferit de soare si de circulatie, frunze proaspete de menta. Acestea se vor usca in aproximativ o saptamana.

Revenind la reteta de ceai de menta, aceasta necesita o lingura de frunze de menta proaspete, o lingurita de frunze uscate, si apa. Adu apa la fierbere, adauga menta, si lasa timp de 12 minute. Pentru un efect sporit pune de la inceput menta in apa si fierbe-le impreuna. Strecoara si serveste ceaiul fierbinte – pentru a te bucura de toate beneficiile acestuia evita sa il indulcesti. Daca vrei poti adauga si alte plante, care in combinatie cu ceaiul reduc stresul (lavanda), atenueaza indigestia (ghimbirul), sau ajuta la detoxifiere (daca adaugi cateva seminte de fenicul).

Pentru tratament extern inmoaie o discheta demachianta in ceai si sterge zona afectata. Pentru tratarea unor afectiuni minore, se consuma 1-2 cesti de ceai de menta, dimineata si seara – nu are cafeina asa ca nu va avea efecte negative asupra somnului.

Menta este un sedativ natural care reduce stresul. Rolul sau anti-inflamator reduce tensiunea arteriala si temperatura corporala, permitandu-ti sa te relaxezi. Desi nu e la fel de bogata in nutrienti precum fructele sau legumele, 14 g de frunze proaspete de menta contin 1 g de fibre, 12% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina A, 9% din DZR de fier, 8% din DZR de mangan, 4% din DZR de acid folic si 2% din DZR de vitamina C, o ceasca avand doar 6 calorii. Uleiul esential din ceaiul de menta are rol antibacterian si lupta impotriva unor afectiuni precum raceala si tusea. Consumul de ceai de menta nu numai ca trateaza simptomele unui sistem imunitar slabit ci si ajuta la prevenirea infectiilor care ar putea afecta organismul pe viitor. De asemenea elementele precum vitamina B, potasiul si calciul, desi prezente in cantitati mici, contribuie si ele la sustinerea unui organism sanatos.

Menta este o sursa importanta de antioxidanti mai ales daca o comparam cu alte ierburi aromate. Acesti antioxidanti protejeaza organismul de stresul oxidativ de la nivelul celulelor si astfel previn problemele cauzate de radicalii liberi (de la imbatranire prematura la cancer, ateroscleroza, bolile Alzheimer si Parkinson). Menta are rol antispasmodic si astfel reduce simptomele asociate starii de voma chiar si atunci cand vine vorba de rau de apa sau aer. De asemenea, contribuie la reducerea durerilor de stomac si a starii proaste asociate cu raul de miscare.

Ceaiul de menta are rol antibacterian si poate fi folosit cu succes, odata racit, pe post de apa de gura pentru a imbunatati respiratia. in plus, elementele antibacteriene contribuie la eliminarea germenilor din cavitatea bucala, care, netratate, pot duce la boli ale cavitatii bucale. Menta este o sursa excelenta de vitamina A, un element nutritiv esential sanatatii ochilor. Consumul a 1-2 cani de ceai de menta tine la distanta durerea, in special cea de cap. Uleiul din frunzele de menta au efecte pozitive demonstrate cand te confrunti cu oboseala excesiva, anxietate, si depresie. Oboseala pe fond de stres este si ea redusa, ceaiul de menta oferindu-ti o pauza sa te relaxezi.

Ceaiul de menta nu are cofeina, iti atenueaza oboseala psihica, si actioneaza ca un relaxant muscular. Daca adormi greu, o ceasca de ceai de menta ar putea fi solutia. Un studiu publicat in International Journal of Neuroscience a aratat ca prin simpla consumare a ceaiului de menta iti poti creste capacitatea de concentrare. Ceaiul de menta te ajuta sa fii mai alert si imbunatateste memoria asa ca daca ai nevoie de un boost de acest fel, ceaiul de menta este o alternativa sanatoasa, cu mentiunea ca nu trebuie consumat in cantitati mai mari de trei cesti pe zi. Un alt studiu a demonstrat ca simpla mirosire unor frunze de menta sau a unui ulei esential este suficienta pentru a stimula hipocampul, zona din creier responsabila cu retinerea informatiilor.

Aroma mentolata a ceaiului de menta precum si componentele sale organice ajuta la controlarea apetitului, cu alte cuvinte reduc posibilitatea de a manca prea mult. Pentru efecte maxime, bea o ceasca cu ceai de menta cu 30 minute inainte de masa. De asemenea, are un rol calmant asupra intestinelor si a muschilor stomacului, reducand balonarea. Ceaiul de menta ajuta nu doar la eliminarea kilogramelor nedorite ci si la detoxifierea organismului; prin rolul sau antibacterian elimina microorganismele daunatoare sanatatii incepand de la nivelul cavitatii bucale si pana la nivelul tractului gastrointestinal. Este bine de stiut ca, in cantitati mari, poate duce la aparitia constipatiei, asa ca ar fi bine sa nu consumi mai mult de trei cesti pe zi. Alterneaza ceaiul de menta cu alte tipuri de ceaiuri detoxifiante (de exemplu, papadie, brusture, soc, ghimbir sau mesteacan) pentru a evita rutina.

Parul excesiv incepe sa apara ca urmare a unor niveluri anormale ale hormonilor androgeni. Potrivit unui studiu, consumul a doua cesti de ceai de menta timp de cinci zile duce la reducerea nivelului acestor hormoni, si astfel la reducerea semnificativa a parului nedorit. Menta poate fi o alternativa naturala la contraceptivele orale, care vin de multe ori la pachet cu efecte adverse. Studiul a fost intreprins pe femei, intrucat in cazul barbatilor a dus la scaderea libidoului. Pe langa numeroasele beneficii pentru sanatate, ceaiul de menta poate fi folosit cu succes si pentru a calma unele infectii bacteriene externe sau pentru a calma efectele matretii. Mai jos poti citi mai multe despre beneficiile externe ale ceaiului de menta.

Datorita rolului antibacterian, antimicrobian si antiseptic poate fi folosit cu succes in curatarea fetei. De asemenea, acest ceai poate fi folosit pentru indepartarea unor infectii minore la nivelul fetei sau pentru vindecarea acneei datorita actiunii antiinflamatoare, diminuand excesul de sebum. in plus, stergerea fetei cu ceai de menta tine in frau tenul uleios si hidrateaza tenul uscat. Mentolul continut in frunzele de ceai scade secretia de ulei a glandelor sebacee si astfel ajuta la obtinerea unui ten impecabil. Pentru a te bucura de efectele ceaiului de menta asupra pielii tot ceea ce ai de facut este sa prepari ceaiul in mod clasic, sa il lasi la racit pana ajunge la temperatura camerei, apoi cu ajutorul unor dischete demachiante sa stergi zonele cu probleme.

Ceaiul de menta calmeaza pielea capului si stimuleaza circulatia sangelui la nivelul radacinilor firelor de par, si prin urmare cresterea sanatoasa a parului. stergerea zonei afectate de arsura va ajuta la calmarea durerii si la refacerea mai rapida a pielii datorita continutului de vitamina A, vitamina C, si acid folic. Prepara ceaiul de menta fie din frunze proaspete, fie din menta uscata, si aplica-l dupa racire folosind miscari circulare.
 

Stirea anterioara

Tragic! Un bărbat a decedat și altul este în stare gravă după ce peretele unei case a căzut peste ei - FOTO

Stirea Urmatoare

Două femei din Dorohoi au rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.