Caravana Vasilache în Bucovina de Nord, Ediția I
Proiectul Caravana Vasilache în Bucovina de Nord, organizat de către Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” şi finanţat de către Ministerul Afacerilor de Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.
De asemenea, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” a avut susţinerea nemijlocită a Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, a Direcţiei regionale de cultură, a Departamentului învăţământului şi ştiinţei, tineretului şi sportului din cadrul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, a secţiilor raionale de învăţământ din raioanele – gazdă şi nu în ultimul rând de Consulatul General al României la Cernăuţi reprezentat de către consul general, doamna Eleonora Moldovan şi ministrul consilier în cadrul consulatului, domnul Ionel Ivan.
Proiectul a avut ca obiectiv păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale şi lingvistice a românilor din comunităţile româneşti din Bucovina de Nord din Raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţa, Storojineţ şi oraş Cernăuţi - Ucraina, prin prezentarea de spectacole de teatru pentru copii şi tineret, în limba română, cu o poveste populară românească.
Pentru derularea proiectului a fost ales spectacolul “Punguţa cu doi bani”, după Ion Creangă, regia artistică Valentin Dobrescu, scenografia Mihai Pastramagiu, muzica Alin Macovei Moraru, distribuţia: Anamaria Chelaru, Claudiu Gălăţeanu, Mihaela Ştempel, Aurica Dobrescu, Marius Rusu, Florin Iftode.
Proiectul s-a desfăşurat în perioada 17 – 20 septembrie a.c prin prezentarea de spectacole gratuite unui număr de aproximativ 2000 de preşcolari şi şcolari din unităţile de învăţământ cu predare în limba română din Cernăuţi, Carapciu, Prisăcăreni, Răpceu, Iordăneşti, Pătrăuţii de Jos, Igeşti, Ciudei, Pătrăuţii de Sus, Herţa, Movila, Molniţa, Vogoceşti, Bihoreni, Horbova, Ostriţa, Noua Suliţă, Tărăsăuţi, Dinăuţi, Berestea, Stroieşti, Cerlena.
Am fost onoraţi să îi avem ca invitaţi la spectacolele noastre pe doamna Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi, domnul Ionel Ivan, ministrul consilier în cadrul consulatului, domnul Ilie Popescu - profesor universitar al Universităţii din Cernăuţi şi preşedinte al Societăţii „Golgota”a victimelor represaliilor staliniste şi doamna Lilia Govornean, reprezentantul Departamentului învăţământului şi ştiinţei, tineretului şi sportului din cadrul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi.
Proiectul „Caravana Vasilache în Bucovina de Nord”, prin prezentarea spectacolului „Punguţa cu doi bani” a stârnit în rândul copiilor interesul pentru poveştile clasice româneşti, având ca rezultate: cunoaşterea literaturii populare româneşti, dezvoltarea competenţei de exprimare literară, dezvoltarea imaginaţiei şi creativităţii, dezvoltarea competenţei de a învăţa, dezvoltarea competenţelor de lucru în echipă, ameliorarea atitudinilor interculturale la nivelul copiilor.
Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” îşi propune ca activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în cadrul acestui proiect să fie extinse şi către alte comunităţi de români din alte regiuni/ ţări prin noi proiecte care să susţină acelaşi demers sau prin încheierea de parteneriate cu alte instituţii/ organizaţii.
[gallery link="file" orderby="rand"]
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.