Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană
Sancțiuni ANAF, pentru nerespectarea termenului limită la e-Factura. Ce amenzi se vor da după 31 martie
După 31 martie 2024, ANAF vor sancționa contribuabilii români care nu respectă termenul de transmitere a facturilor prin programul RO e-Factura.
Termenul limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.
Există o perioadă în care nu se dau sancțiuni dacă nu se transmit facturile în sistem, respectiv din 1 ianuarie 2024 până la 31 martie 2024. După această dată, vor urma amenzi.
Potrivit ministrului Marcel Boloș, s-ar putea prelungi termenul în care nu se dau amenzi, dar nu s-a ajuns la o decizie finală în acest sens.
Amenzile care îi așteaptă pe contribuabilii români, din aprilie 2024
Începând cu 1 aprilie 2024, ANAF va începe sancțiunile pentru netransmiterea facturilor.
Dacă nu declari, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.
Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.
Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Cum se vor aplica amenzile pentru contribuabilii care nu au înscris facturile în e-Factura
Oficialii din Fiscului au declarat că dacă ANAF va veni în control după 1 aprilie și va constata că în perioada 1 ianuarie – 31 martie nu au fost introduse facturi în sistem, atunci va da amendă.
Se va sancționa fapta, deci nu se va da amendă pe fiecare factură în parte.
Totuși, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a transmis o scrisoare către Ministerul Finanțelor în care a cerut precizări cu privire la amenzi.
„Deși se prevede că netransmiterea facturilor în sistem nu este sancționată în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, există opinii contradictorii cu privire la posibilitatea aplicării de sancțiuni, ulterior acestei date”, spune CCF.
Astfel, CCF înțelege că legea obligă, după 1 ianuarie 2024, la transmiterea în sistemul e-factura a facturilor emise de către persoanele eligibile și pentru operațiunile eligibile, dar dacă aceștia nu se conformează nu vor fi sancționați în primul trimestru al anului 2024.
Se ridică problema dacă, în situația în care facturile emise în primul trimestru nu vor mai fi transmis în sistemul e-factura, până la data de 31 martie sau nici ulterior acestei date, după 1 aprilie 2024 se vor aplica amenzi și pentru netransmiterea acestora.
„Analizând cu atenție legislația înțelegem faptul că nu sunt aplicabile amenzi pentru această situație, nici înainte și nici după 31 martie. Cu alte cuvinte, înțelegem că pentru facturile emise în primul trimestru al anului 2024 și netransmise în sistemul e-factura, nu este aplicabilă sancțiunea cu amendă nici după data de 31 martie 2024. Dar, întrucât există și opinii divergente, avem rugămintea să clarificați oficial această problemă, pentru o corectă înțelegere și aplicare unitară a legii”, a întrebat CCF pe oficialii Ministerului de Finanțe, potrivit hotnews.ro.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.