Se dau bani mulți pentru românii din diaspora! Milioane de euro sunt disponibile. Care sunt condițiile
Se dau bani pentru români! 23 de milioane de euro sunt încă disponibile pentru tinerii din diaspora care doresc să se întoarcă în România și să înființeze o fermă. Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte în valoare de 6,9 milioane euro.
Sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
Finanțare în două tranșe
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR a anunțat prelungirea până în 5 iulie a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru măsura ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora.
Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte în valoare de 6,9 milioane euro. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor, mai sunt disponibile fonduri în valoare de 23 milioane euro, precizează AFIR, într-un comunicat de presă.
De menționat faptul că sprijinul acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% la semnarea Contractului de finanțare și 25% în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare.
„Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri”, a transmis AFIR.
Implementarea tehnică și financiară a PNDR 2020
Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR este o institutie subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) având ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).
AFIR a preluat patrimoniul APDRP şi atribuţiile ce decurg din funcţia de monitorizare a Programului SAPARD, precum și atribuțiile de implementare tehnică, plată și monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013.
Mai mult decât atât, AFIR va respecta criteriile de acreditare pe toată perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistenţei prin deciziile Comisiei Europene.
Agenţia a continuat efectuarea plăţilor pentru proiectele contractate prin SAPARD, iar până în decembrie 2013 a monitorizat toate proiectele care au fost finanţate prin acest Program pentru a se asigura că beneficiarii respectă clauzele asumate prin contractele de finanţare.
AFIR – 13 direcţii specializate la nivel central, 8 Centre Regionale și 41 de Oficii Judeţene
AFIR este formată din 13 direcţii specializate la nivel central și din 8 Centre Regionale și 41 de Oficii Judeţene. Atât Centrele regionale cât și Oficiile Județene sunt structuri fără personalitate juridică.
Principalele direcţii de investiţii reprezintă o continuare firească a Programului SAPARD, dar și a PNDR 2007 – 2013.
În concordanţă cu celelalte componente de investiţii se finanţează atât activităţile de diversificare economică, agroturism, conservarea patrimoniului natural, cultural şi arhitectural, cât şi renovarea satelor.
O altă prioritate de finanţare este Axa LEADER care are drept obiective încurajarea inovaţiei în sectorul agricol şi forestier, folosirea resurselor naturale şi culturale într-un mod raţional şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.