Se returnează banii pentru pensii dacă ai peste 67 de ani. Anunț pentru românii cu muncă în străinătate
Dacă pleci definitiv din Germania și ai lucrat mai puțin de cinci ani acolo, poți cere să ți se returneze contribuțiile plătite la sistemul german de pensii. Acest lucru este posibil dacă nu ai contribuit suficient pentru a primi o pensie din Germania (60 de luni de contribuții sunt necesare). Iată ce trebuie să știi.
Ce trebuie să facă cei care au lucrat mai puțin de cinci ani în Germania?
Dacă pleci definitiv din Germania și ai lucrat mai puțin de cinci ani acolo, poți cere să ți se returneze contribuțiile plătite la sistemul german de pensii. Acest lucru este posibil dacă nu ai contribuit suficient pentru a primi o pensie din Germania (60 de luni de contribuții sunt necesare). Iată ce trebuie să știi:
Dacă ai contribuit mai puțin de 60 de luni: poți cere rambursarea contribuțiilor. În general, aceasta se face la 67 de ani sau după ce au trecut cel puțin doi ani de la ultima contribuție în Germania sau în alte țări din UE (și câteva altele, precum Turcia sau Serbia).
Dacă ai contribuit 60 de luni sau mai mult: nu mai poți cere rambursarea, dar devii eligibil pentru pensie germană la vârsta de 67 de ani, indiferent unde locuiești.
Restituirea contribuțiilor poate fi o sumă importantă, mai ales dacă ai lucrat doar o perioadă scurtă în Germania. Trebuie să verifici dacă îndeplinești condițiile și să aplici.
Dacă ești cetățean al unei țări din UE, Norvegia, Islanda, Elveția sau Liechtenstein, poți solicita rambursarea contribuțiilor la pensie din Germania doar dacă nu ai acumulat 60 de luni de contribuții până la vârsta de 67 de ani. Cererea de rambursare se poate face doar după împlinirea acestei vârste.
Ce trebuie să faci?
Rambursarea nu se face automat, trebuie să completezi formularele necesare.
Ai nevoie de documente precum:
copia pașaportului;
certificatul de radiere (Abmeldung), care dovedește că ai părăsit Germania;
informații legate de contul tău bancar.
Alte documente pot fi solicitate de instituția de pensii din Germania.
Procesul poate fi lung și implică destul de multă birocrație.
Condiții mai accesibile pentru românii din Spania
În Spania, spre de altă parte, vârsta minimă pentru pensionare este de 66 de ani, iar românii trebuie să fi contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de asigurări sociale.
Dacă o persoană a muncit în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), dreptul la pensie este reglementat printr-un mecanism comun al blocului comunitar, care permite acordarea pensiei în conformitate cu reglementările naționale ale fiecărei țări, dar și ale legislației europene. Acest sistem este cunoscut sub numele de „pro rata temporis”, ceea ce înseamnă că pensia se calculează proporțional cu perioada de cotizare realizată în fiecare stat european în care persoana a lucrat.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.