Reguli noi la buletine. Ce trebuie să ştie românii care vor cărți de identitate provizorii

Reguli noi la buletine. Ce trebuie să ştie românii care vor cărți de identitate provizorii

Sunt reguli noi la schimbarea buletinelor, mai ales în cazul celor care vor o carte identitate provizorie. Persoanele interesate pot obține un buletin provizoriu până la eliberarea unui act de identitate în mai multe situații, după cum apare într-o ordonanță ce se aplică deja. 

Astfel, se poate solicita de-acum o carte de identitate provizorie până la obținerea unui nou act de identitate solicitat și în urma schimbării domiciliului sau a denumirii străzii.

Ordonanța Guvernului nr. 9/2024, ce se aplică din 28 ianuarie, vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

La modul concret, schimbările stabilite acum permit solicitarea unui document provizoriu de identitate în mai multe situații decât în trecut.

Practic, la situațiile existente anterior în care se putea emite un buletin provizoriu până la eliberarea unui act de identitate (carte de identitate, carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate) s-au adăugat și situațiile în care acesta a fost solicitat ca urmare a schimbării sau încetării valabilității domiciliului, dar și a schimbării denumirii sau rangului localităților și străzilor, a renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, a înființării localităților sau străzilor.

Anterior, printre altele, cartea de identitate provizorie se elibera doar când solicitantul nu prezenta toate documentele necesare pentru eliberarea unui act de identitate, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România sau când se solicita eliberarea unui act de identitate la expirarea termenului de valabilitate a celui anterior, dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului etc.

Ordonanța mai vizează simplificarea relației cu administrația publică, reglementând posibilitatea cetățenilor români de a obține datele referitoare la domiciliile avute anterior de la orice serviciu de evidență a persoanelor, nu doar de la domiciliul actual, așa cum stabileau anterioarele reguli, potrivit avocatnet.ro.

Stirea anterioara

Horoscopul lunii februarie 2024. Vești bune în dragoste, finanțe și carieră. Atenție la sănătate

Stirea Urmatoare

Horoscopul anului 2025: Ce schimbări apar și ce mesaje ne transmit astrele în anul care tocmai a început

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.