Se interzice plagiatul. Vor fi închise site-urile care vând referate sau lucrări de diplomă

Se interzice plagiatul. Vor fi închise site-urile care vând referate sau lucrări de diplomă

Plagiatul va fi interzis, din 1 ianuarie. Conform modificărilor aduse Legii învățământului superior, care au intrat în vigoare la începutul de 2024, site-urile ce comercializează sau furnizează lucrări de diplomă sau referate urmează să fie închise/blocate în România.

Legea 427/2023 interzice plagiatul facilitat prin platformele online
Plagiatul va fi interzis, din 2024. Legea 427/2023 va închide, la cererea autorităților, platformele online care vând sau furnizează persoanelor diverse lucrări destinate scopurilor științifice.

Printre acestea se numără următoarele tipuri de lucrări:
1. Referate
2. Proiecte
3. Lucrări de absolvire
4. Lucrări de licență
5. Lucrări de diplomă
6. Lucrări de disertație
7. Lucrări de doctorat

Cum funcționează acest tip de interzicere a plagiatului? Reprezentanții forțelor de ordine, care constată că lucrări academice sunt comercializate sau furnizate online, au dreptul să ceară închiderea sau blocarea accesului la respectivele site-uri.

Articolul 259 din Legea învățământului superior va suferi modificări astfel:
Potrivit noilor reglementări, cei care redactează lucrările de licență, disertație și doctorat vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru asigurarea originalității conținutului acestora. Îndrumătorii acestor lucrări sunt obligați să demonstreze o atenție deosebită în procesul de verificare a conformității lucrărilor științifice cu cerințele specifice pentru a se asigura că acestea sunt într-adevăr creații originale.

Conform noilor dispoziții, se va interzice furnizarea în scop comercial, vânzarea sau distribuirea către persoane fizice, în orice formă, a unor lucrări destinate utilizării ca materiale științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat, sau în vederea promovării evaluărilor.

În plus, se va interzice achiziționarea de lucrări cu intenția de a le utiliza în calitate de materiale științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat, sau în scopul promovării evaluărilor.

Articolul 259 din Legea învățământului superior anunță următoarele:

(1) Autorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat răspund pentru asigurarea originalității conținutului acestora.

Îndrumătorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat au obligația de diligență în ceea ce privește verificarea conformității lucrărilor științifice în raport cu cerințele specifice unei creații originale.

(2) Este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

(3) Este interzisă cumpărarea unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

(4) Fapta de organizare și desfășurare de către orice persoană a unor activități de formare fără autorizare de funcționare provizorie emisă de ARACIS și desfășurarea de activități educaționale în cadrul unor specializări/programe de studii neautorizate se sancționează conform prevederilor alin. (5).

Vânzarea și cumpărarea de lucrări sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei conform alineatelor (2) și (3).

În cazul organizării de cursuri sau specializări neautorizate, amenzile variază între 50.000 și 100.000 de lei, conform alineatului (4).

Cum urmează să fie închise platformele vizate de noile modificări
Legea prevede că site-urile care se ocupă de vânzarea sau oferirea spre vânzare a referatelor sau altor lucrări pot fi închise în urma constatării ofertei de vânzare, vânzării sau punerii la dispoziția persoanelor fizice a acestor lucrări.

Reprezentanții Poliției sau ai altor organe abilitate pot acționa în consecință pentru a stopa astfel de activități ilicite.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), după caz, are posibilitatea să:
1. Solicite Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) să blocheze funcționalitatea unui domeniu „.ro”, prin intermediul căruia conținutul este disponibil online.
2. Solicite furnizorilor de servicii de găzduire să întrerupă transmiterea sau stocarea conținutului care face obiectul constatării contravenției, eliminându-l la sursă.
3. În cazul în care eliminarea la sursă nu este fezabilă, să ceară furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze accesul utilizatorilor din România la conținutul respectiv.

Stirea anterioara

Cuișoarele: Beneficii uimitoare pentru sănătate!

Stirea Urmatoare

Ultima formă a proiectului de OUG: Salarii şi sporuri plafonate, concediu medical plătit doar cu 65%

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.