Europa este afectată de un nor de praf din Sahara

Europa este afectată de un nor de praf din Sahara

Calitatea aerului din Spania scade treptat din cauza unui nor de praf din Sahara, care a ajuns pe continentul european zilele trecute, a informat marți, 11 iulie 2023, Copernicus, componenta de observare a Pământului a Programului Spațial al Uniunii Europene (UE), gestionată de Comisia Europeană (CE).

Calitatea aerului din Spania, Italia și Franța scade treptat din cauza unui nor de praf din Sahara, ce a ajuns pe continentul european de câteva zile. Din fericire, însă, pâclele de nisip sunt mai puţin toxice decât particulele ultrafine produse de traficul rutier, de încălzirea cu lemne, cărbuni sau de incendii.

Furtunile de nisip afectează, în principal, persoanele care locuiesc în regiunile aride sau semiaride din Africa de Nord, Peninsula Arabică, Asia Centrală şi China, reprezentând „o ameninţare gravă pentru sănătate”, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

„Acest praf are un impact asupra calităţii aerului în cea mai mare parte a vestului Mediteranei şi în special în Spania, unde sunt prognozate niveluri ridicate de PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 micrometri) în cea mai mare parte a ţării, cu un vârf în regiune pe 11 iulie.

În regiunile cele mai afectate, PM10 vor depăşi pragul mediu de expunere pe 24 de ore de 50 ľg/m3 stabilit pentru Uniunea Europeană pentru acest tip de poluant”, a informat, marți, Copernicus.

În 2022, peste 61.000 de europeni au murit din cauza caniculei
Vă amintim că, între 30 mai 2022 și 4 septembrie, 61.672 de oameni au murit în Europa din cauza valurilor de căldură, însă Ana Maria Vicedo-Cabrera, șefa grupului de cercetare în domeniul climei și sănătății de la Universitatea din Berna, a precizat că numărul real al deceselor cauzate de caniculă ar putea fi mai mare.

În majoritatea cazurilor, oamenii și-au pierdut viața pentru că vremea extremă le-a împiedicat organismul să facă față problemelor de sănătate cu care se confruntau deja, cum ar fi bolile cardiace și bolile pulmonare. Cele mai multe decese cauzate de caniculă au fost înregistrate în Italia, Grecia, Spania și Portugalia.

„Cel mai intens val de căldură a lovit între 18 și 24 iulie, când a ucis 11.637 de persoane. Printre persoanele care au murit în acea săptămână se numără o femeie în vârstă de 86 de ani pe nume Maria, care locuia singură și nu avea aer condiționat.

Aceasta lua zilnic medicamente pentru diabet și pentru inimă, dar a venit la spital pe 19 iulie plângându-se de oboseală, a spus el. Ea a murit cinci zile mai târziu din cauza unui edem pulmonar acut. Este foarte frecvent vara în Spania, în spitalele noastre”, a explicat Angel Abad, medic la spitalul universitar La Paz din Madrid (Spania), relatează ziarul britanic The Guardian.

Potrivit sursei citate anterior, dacă guvernele din întreaga lume nu vor impune măsuri pentru a proteja populația de caniculă și pentru a combate schimbările climatice, atunci valurile de căldură vor deveni și mai mortale.

Stirea anterioara

De ce să alegi ochelari de soare cu lentile polarizate

Stirea Urmatoare

Ultima formă a proiectului de OUG: Salarii şi sporuri plafonate, concediu medical plătit doar cu 65%

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.