Fără excepții: absolvenții de facultate vor susține și examen scris, și lucrare de licență. Legea se aplică din 2025-2026

Fără excepții: absolvenții de facultate vor susține și examen scris, și lucrare de licență. Legea se aplică din 2025-2026

Din anul universitar 2025-2026, realizarea și prezentarea lucrărilor de licență redevine obligatorie, în „paralel" cu susținerea examenului scris.

Măsura se aplica în toate universitățile din România acreditate, indiferent dacă sunt de stat sau private. Cele două probe, examenul scris și redactarea + prezentarea lucrării, vor fi susținute „în pereche", potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, pe data de 31 decembrie 2024. 

Nu mai e loc de întoarcere a deciziei, stabilite la nivelul ministerului condus de către Daniel David. Astfel, „la articolul 13, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 13. – (1) Examenul de absolvire constă în două probe, după cum urmează:
a) probă de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate;
b) probă de prezentare și susținere publică a lucrării de absolvire”

„Obligativitatea celor două probe este pentru examenul de licență", deci nu și pentru absolvenții de master, a transmis Gigel Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Educației.

Printre facultățile unde în ultimii ani nu s-a mai susținut lucrare de licență s-au numărat Facultatea de Drept din cadrul Universității București, deci instituție de stat, dar și la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu" - facultatea privată de drept care are cei mai mulți auditori de justiție admiși la INM. Astfel, în rândul studenților din cadrul mai multor universități, pe fondul dezbaterii acestui proiect, anul trecut, au apărut îngrijorări potrivit cărora timpul alocat realizării lucrării de cercetare poate genera performanțe mai slabe la examenul teoretic, scris.

„Sunt specialiști în domeniu care pot spune cât de oportună sau nu e o astfel de măsură și pot face o întâmpinare către Minister, dacă au un punct de vedere. Altfel, nu poate impune nimeni o modificare a legii, decât dacă este un imbold de la reprezentanții domeniului respectiv. Orice lege poate fi modificată", a precizat oficialul, Cristian Ghiurcă, președintele Uniunii Studenților din România (USR), crede că proiectul de lege este binevenit, în rândul studenților.

„Acest subiect a fost discutat în cadrul ședințelor Comisiei de Dialog Social unde am avut un punct de vedere similar și am accentuat necesitatea implementării acestei măsuri începând cu anul următor universitar, măsură implementată în prezent", a transmis Ghiurcă.

Stirea anterioara

Liber la vacanțe în SUA fără vize. Cele mai căutate destinații de până acum

Stirea Urmatoare

S-a dat startul înscrierilor pentru „Maratonului Nordului” Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.