Proiectul este în acord cu obiectivul tematici nr. 8 „Provocări commune în domeniul securității și siguranței din programul „Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020, prioritatea nr.4.2”
Proiectul „Gestionarea sigură a riscului de inundații în zona transfrontalieră a râului Siret”, este aplicat în parteneriat cu Consiliul Raional Hliboca-Ucraina și Primăria Vovcinetii Vechi-Ucraina. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea cooperării transfrontaliere între autoritățile implicate în gestionarea dezastrelor natural și creșterea capacităților acestora de a face față situațiilor de urgență pentru asigurarea siguranței cetățenilor în zona transfrontalieră a bazinului râului Siret.
Proiectul își propune să contribuie în contextul granițelor sigure, la un potențial crescut de siguranță a vieții în regiunea de frontieră, încercând să creeze și să întărească un cadru comun în sprijinirea activităților comune de prevenire a dezastrelor naturale și provocate de om, precum și acțiuni commune în timpul situațiilor de urgență.
Proiectul poate să rezolve mai multe neajunsuri prin crearea unui drum comun de intervenție, în special în partea preventivă (prin instalarea posturilor hidrologice în zona de inundații avizată, care va detecta creșterea nivelului apei Siretului în timp), dar și partea de comunicare (prin achiziționarea de stații de transmisie de înaltă performanță pentru avertizarea riscurilor de inundații în partea superioară a râului Siret și pentru a permite autorităților publice prin intermediul serviciilor de intervenție specializate să comunice la timp și să ia măsurile adecvate și necesare pentru adăpostirea persoanelor locale și a acestora, bunuri, precum și evitarea paralizării pe parcursul îndelungat al vieții socio-economice zilnice a zonei de calamitate. În momentul de față, în caz de situații de urgență (dezastru natural și cauzate de om), beneficiarul principal nu are posibilitatea de a adăposti personae și mărfurile acestora.
Rezultatele principale ale proiectului:
- construirea unei clădiri moderne în localitatea Cândești, creând posibilitatea creșterii capacității de găzduire a populației locale afectată de dezastre naturale sau provocate de om. Noua clădire va avea o suprafață construită de 547,5 metri pătrați și o suprafață utilă de 1.095 metri pătrați, înălțimea maximă de 8,55 metri. Nivelul parterului este împărțit în următoarele funcții: sufragerie, bucătărie, băi, hol și dormitore comune.
- echipamente specializate achiziționate de partenerii din proiect;
- evenimente commune: întâlniri de parteneriat, schimburi de experiență, caravane mobile, antrenamente efectuate în localități de pe ambele părți ale frontierei România-Ucraina;
- stagiu practic în comuna Cândești;
- realizarea unui studio privind prevenirea, protecția, controlul și intervenția în situații de urgență;
Proiectul are valoarea totală de 497.399,05 Euro (2.401.343,13 Ron), din care contribuția UE este în valoare de 446.941,05 Euro (2.157.742,00 Ron).
Durata de implementare a proiectului este de 12 luni, începând cu luna Martie 2020.
Detalii de contact:
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.