Femeie de 51 de ani dată dispărută de familie. Polițiștii botoșăneni o caută
Fost fotbalist român, călugăr la Muntele Athos. A jucat pentru națională!
Eduard Bandi, fotbalistul care a jucat la începutul anilor 2000 la Tractorul Braşov, Rapid Bucureşti şi Sheriff Tiraspol, înainte de a lua decizia de a se călugări, iar o vreme a stat la Mănăstirea Putna. Și astăzi, după 14 ani, el îmbracă tot haina monahală, însă pe Muntele Athos.
Bandi a început fotbalul la 14 ani, la Motru, fără ştirea părinţilor. La 18 ani a ajuns la Rapid, prilej cu care a acordat primul său interviu, în Pro Sport, în care spunea: “Eu nu vreau să supăr pe nimeni, nici măcar pe adversarii mei”. Ajuns apoi în Republica Moldova, la Sheriff Tiraspol, unde avea un salariu bun şi perspective de a se transfera într-un campionat tare, fundaşul dreapta a uimit când a decis să se călugărească. A plecat la Mănăstirea Gura Motrului (Mehedinți) şi şi-a luat numele de Pahomie.
„Mă-sa i-a băgat chestii religioase în cap. Una peste alta, nu cred că e sănătoasă la cap. Despre mine spunea că sunt diavolul în persoană”, spunea tatăl fotbalistului.
Fostul rapidist, cu selecții la loturile naționale de juniori și tineret, a fost mutat la Mănăstirea Putna, unde e şi şoferul starețului. “Nu a dorit să vorbească despre viața lui cu ziariştii, trebuie să-i respectăm dorința. Se spune că tăcerea e cea mai de preț calitate a unui călugăr. E un om de nădejde, credincios şi cu frică de Dumnezeu, iar de câțiva ani e şoferul meu. Nu puteam să dau o astfel de misiune decât unui om în care am mare încredere. La noi la mănăstire nu e nici televizor şi nici radio. Eduard a fost scârbit de ce era în jurul lui, de faptul că nu putea să fie pe propriile picioare. Știți dumneavoastră cum e mai bine decât mine, s-au băgat impresarii, patronii…”, ne mărturisea atunci starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic.
Eduard Bandi, devenit Părintele Pahomie, a hotărât acum câţiva ani să plece la Muntele Athos, unde a ajuns unul dintre cei mai bine văzuţi călugări români.
Acest fapt a fost descoperit, întâmplător, de alt fotbalist. Philippe Magdalinis, care în prezent evoluează pentru Rapid, în liga a cincea, dar a dat probe pentru o echipă din zona Salonic a Greciei.
„Vorbeam cu cei de acolo, m-au întrebat de unde sunt. Le-am spus că din România. Atunci mi-au spus că este şi la muntele Athos un călugăr român, care a jucat fotbal. Iniţial am crezut că este o glumă. Dar apoi mi-au zis că este vorba despre Edi Bandi. Am rămas uimit. E adevărat, nu am vorbit cu el, însă mi-au spus cei de acolo câteva detalii. Ştiu că nu a jucat foarte mult la Rapid, însă mi s-a părut o lucrare a destinului”, Philippe Magdalinis
Bandi nu e singurul fost sportiv care a ales calea Domnului. Medaliat cu bronz la Olimpiada de la Sydney în proba de pistol-viteză, tiristul Iulian Raicea (44 de ani) a devenit preot în Thailanda, la Bangkok.
Atras de religie încă de pe vremea când era component al lotului olimpic de tir al României, Iulian Raicea şi-a încredinţat viaţa lui Dumnezeu. Decizia a luat-o după Beijing 2008, când a plecat în Thailanda.
În patru ani, Raicea a urcat treaptă cu treaptă, ajungând un personaj important în cadrul Bisericii Ortodoxe din Bangkok, care aparţine de Patriarhia Moscovei. Iniţial, Raicea a fost tuns în monahism (a devenit călugăr), dar între timp a fost hirotonit preot.
Acum, fostul medaliat cu bronz de la Olimpiada de la Sydney 2000 în proba de pistol viteză este cunoscut sub numele de ieromonah Serafim. „Este preot-călugăr. Din rândul acestei categorii se aleg arhimandriţii sau episcopii”, explică un reprezentant al clerului din România.
Pe site-ul Bisericii Creştine din Thailanda, Raicea este prezentat ca preşedinte al consiliului parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din provincia Rachatburi, aflată la 100 de kilometri de Bangkok. Sursa: libertatea.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.