Amenzi draconice în noul Cod rutier. Comisarul-şef Toma Olaru: „Li se pregătește ceva numai șoferilor indisciplinați”

Amenzi draconice în noul Cod rutier. Comisarul-şef Toma Olaru: „Li se pregătește ceva numai șoferilor indisciplinați”

De multe ori acești șoferi au un timp determinat în acre trebuie să ajungă la destinație, însă nu am date despre agresivitate de acest gen.

Acest comportament agresiv de care vorbiți este prevăzut în noul cod, în acest moment acest comportament nu este sancționat. Noi punem în aplicare legea în vigoare.

Aceiași șoferi indisciplinați din România, odată ce trec granița respectă legile. Cum vă explicați acest lucru?

Aceasta este o generalizare. Din momentul în care poliția are și alte dispozitive are o arie mai largă de acțiune.

E vorba și de educația rutieră. Drumurile nu trec prin sate, nu vedem căruțe, dar la noi, drumul București - Timișoara durează 8 ore dacă încalci regulile. Te întâlnești cu pietoni, căruțași. Dar polițiștii nu au suficientă autoritate.

Ce spuneți de târguiala din trafic, de negocierea?

Noi nu încurajăm astfel de comportamente. Este împotriva deontologiei.

Domnule comisar șef, sunteși dur cu cei care consumă băuturi alcoolice la volan, dar sunt țări în care e permis să bei o bere înainte să conduci.

Așa este, însă și aceste țări vor să atingă nivelul de toleranță zero. Este cazul Suediei. Consilierea este o sancțiune complementară, noul proiect de lege nu vizează și această sancțiune. În Germania, unde șoferii care au urcat la volan băuți trebuie să meargă la psiholog, există amenzi usturătoare. La noi în cazul consumului de alcool la volan se acționează de pe două paliere, contravențional sau penal.

Doamna Sandu, vi se par mari amenzile?

Da, dacă avem în vedere salariul minim pe economie, sunt mari. Nu vor fi încasate. Știu că există opțiunea ca atunci când nu ai banii pentru amendă poți presa muncă în folosul comunității, așadar cred că mulți o să aleagă această opțiune.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc amenda, carnetul este suspendat?

Această prevedere s-a schimbat. Pentru cei care nu-și achită amenda și au calitatea de conducător auto, autoritatea administrativ financiară pe raza pe care s-a săvârșit fapta și atunci carnetul îi va fi suspendat.

O măsură coerentă ar fi ca polițistul să constate, iar judecătorul să o sancționeze. Așa ar fi eliminată această subiectivitate a polițiștilor.

Rolul amenzii este și de prevenție, nu numai de sancționare. Niciun leu din contul unei amenzi nu intră în buzunarul Poliției Rutiere sau Poliției Române.

După emisiune, puteţi participa în continuare la dezbatere, pana la sfarsitul zilei, comentand declaratiile Lorenei Sandu şi ale comisarului-şef Toma Paul, alaturi de Malin Bot si Mircea Marian, pe evz.ro, în zona de comentarii a acestui articol, aflată mai jos. Sursa: evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Horoscopul anului 2025: Ce schimbări apar și ce mesaje ne transmit astrele în anul care tocmai a început

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.