Vechime în muncă pe gratis, fără să o cumperi. Legea care îți garantează o pensie mai mare

Vechime în muncă pe gratis, fără să o cumperi. Legea care îți garantează o pensie mai mare

Poți obține vechime în muncă pe gratis, fără a fi nevoit s-o cumperi. Ce prevede noua lege a pensiilor? Ce trebuie să ştie absolvenţii de facultate din România?

Ce studii superioare se adaugă vechimii în muncă?
Vechime în muncă în România, informaţii utile. Vechimea în muncă reprezintă perioadele în care un om a adus contribuții sistemul public de pensii.

Totuși, există perioade care pot fi asimilate vechimii în muncă. De exemplu, anii petrecuți pe băncile facultății, serviciul militar, concediul pentru incapacitate temporară de muncă și așa mai departe.

Conform noii legi a pensiilor, sunt considerate perioade de vechime în muncă acele perioade în care persoana asigurată:
a urmat cursuri universitare și a absolvit cu diplomă de licență, master sau doctorat;
a făcut serviciul militar obligatoriu, a fost concentrat, mobilizat sau a fost prizonier;
a primit indemnizații de asigurări sociale între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006;
a fost în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale din 1 ianuarie 2005;
a fost în concediu pentru creșterea copilului din 1 ianuarie 2006.

Ce se întâmplă cu cei care au absolvit mai multe facultăți?
Dacă ești asigurat și ai absolvit mai multe facultăți sau ai făcut mai multe cicluri de studii universitare la același nivel, numai o singură perioadă de studii universitare va fi luată în calcul pentru calcularea vechimii în muncă.

Anii de facultate sunt luați în calcul numai dacă nu se suprapun cu perioadele în care ai fost asigurat și ai contribuit la sistemul de asigurări sociale. În esență, doar contribuțiile plătite în perioada în care ai lucrat efectiv sunt luate în considerare pentru stabilirea vechimii în muncă, nu și cele din perioada în care ai fost student.

Studiile de masterat și cele de doctorat se consideră vechime în muncă?
Perioada în care urmezi cursurile de masterat va fi considerată vechime în muncă. Numai dacă nu ai un loc de muncă în același timp.

Până la 1 septembrie 2024, când intră în vigoare noua lege a pensiilor, legea actuală recunoaște doar facultatea și doctoratul pentru calcularea vechimii în muncă.

Atenție! Facultatea și doctoratul vor fi luate în considerare doar dacă nu ai avut un loc de muncă și nu ai fost asigurat în sistemul de pensii în perioada studiilor.

Stirea anterioara

Utilizări ale uleiului de cocos pentru corp

Stirea Urmatoare

Amendă uriașă pentru un bărbat care a abandonat mai mulți pui de pisică

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.