Două intervenții ale elicopterului SMURD la Dorohoi, în mai puțin de 24 de ore - FOTO
Noile reguli pentru voucherele de vacanță: impact major asupra turismului intern
Noile reguli pentru voucherele de vacanță ridică semne de întrebare în rândul operatorilor din turism și al bugetarilor care beneficiau de acest sprijin. Condițiile impuse ar putea reduce semnificativ numărul celor care le vor folosi.
Vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, a atras atenția că modificările aduse la voucherele de vacanță în acest an ar putea avea consecințe negative asupra turismului românesc.
Acesta consideră că mulți bugetari vor renunța la vouchere, ceea ce va afecta economia locală, deoarece fondurile care s-ar fi întors sub formă de taxe și impozite nu vor mai ajunge la buget.
Voican a explicat că, anterior, voucherele de vacanță permiteau bugetarilor să acopere măcar o parte din costurile unui sejur, iar sprijinul de 1.600 de lei era binevenit pentru cei care nu aveau resurse financiare suficiente. Prin noul mecanism de acordare, numărul beneficiarilor ar putea scădea semnificativ, ceea ce va duce la reducerea încasărilor în industria turismului.
Acesta a menționat că investițiile în turism păreau să aibă un viitor promițător, mai ales după digitalizarea voucherelor, dar modificările recente ar putea reduce efectul acestora asupra economiei la un sfert sau chiar mai puțin.
„Tocmai ne bucurasem că au trecut de pe hârtie pe card şi atunci nu mai putea să-l dea Ionel lui Gigel voucherul respectiv pe hârtie, ci a crescut securitatea voucherului de vacanţă. Şi vedeam investiţii pe termen lung în turismul românesc, datorită faptului că investitorii vedeau că există o politică de susţinere a turismului românesc pe termen lung.
Să nu uităm că voucherele de vacanţă au fost garantate până în decembrie 2026 şi hocus pocus, prin ordonanţa trenuleţ, s-au redus la jumate, iar acum, prin felul în care se doreşte a fi aplicată, s-ar putea să constatăm că se reduce la un sfert sau mai puţin impactul lor în economie.
Şi dacă se vor închide business-uri sau vor scădea foarte mult veniturile, ne întrebăm ce am reuşit cu această economie la buget”, a avertizat Voican.
Propuneri pentru un sistem mai simplu și eficient
În ceea ce privește soluțiile alternative, Voican a subliniat că cea mai simplă variantă ar trebui să fie și cea mai bună. Acesta a prezentat două opțiuni pentru îmbunătățirea sistemului:
Acordarea directă a 800 de lei fără condiționări complexe, pentru a permite beneficiarilor să decidă cum își organizează vacanțele.
Un sistem în care angajatul își exprimă acordul pentru reținerea a 800 de lei din salariu, primind în schimb dublu (1.600 de lei).
„Există două păreri în acest moment: trebuie ori să dea 800 de lei şi gata, fiecare face ce vrea cu ei, fără condiţionări complicate, greu de pus în practică, greu de urmărit. Ce să faci?
Să transformăm în poliţişti 3.000 de agenţii de turism şi 20.000 de unităţi de cazare din ţară să-l verifice dacă a cumpărat de 1.600, poate a cumpărat întâi un weekend, apoi alt weekend, n-are cum să facă asta, poate banii sunt de anul trecut, că nu toţi banii sunt consumaţi din voucherul de anul trecut, n-ai cum să faci poliţia asta la consumator, la agentul economic unde se cumpără vacanţa, hotel sau agenţie.
Deci, există două variante: sau să dea 800 de lei şi gata, cea mai simplă, dar cumva perdantă, pentru că nu sunt decât jumătate din bani în economie. Cealaltă variantă este ca omul să-şi dea un acord pur şi simplu, ca la orice reţinere pe care o are pe stat, să-i reţină 800 de lei şi să primească în locul lor dublu. Unii vor vrea, unii nu vor vrea”, este de părere reprezentantul tur-operatorilor.
În prezent, ANAT și emitenții de vouchere realizează un studiu de impact pentru a analiza cât de mulți bugetari ar mai fi interesați să acceseze voucherele în noile condiții.
„Facem acum un studiu de impact împreună cu emitenţii de vouchere de vacanţă să vedem dacă obligaţia aceasta de a pune acum 800 de lei ca să beneficiezi de un voucher cu care să te duci în vacanţă mai târziu, în următorul an, merită sau nu merită pentru jumătate din bugetari, pentru că, dacă sub jumătate din bugetari ar pune 800 ca să primească 1.600, mai bine dai 800 la toţi şi un milion şi ceva de bugetari vor primi 800 de lei şi vor face ce cred cu ei.
Vor merge o vacanţă mai scurtă sau vor pune mai mulţi bani din buzunar, dar asta la latitudinea fiecăruia, fără să îi fie impus. Deci, două variante; ori contribuţia asta să fie reţinută pe stat la angajator, sigur, cu acordul angajatului, aşa cum se reţin rate sau alte lucruri de felul ăsta, fie dai 800 de lei şi gata. Important ar fi să fie cât mai mulţi bani din aceştia pe piaţă, ca să stimuleze consumul de vacanţe în România, pentru că, altfel, balanţa valutară a României se va înrăutăţi şi mai mult. Şi aşa este acum 1 la 4.
Două miliarde aducem în ţară şi 8 miliarde şi ceva pleacă din ţară în vacanţe internaţionale. Pur şi simplu trimitem afară banii din economia românească şi ne plângem că bugetul e pe minus”, a subliniat Voican.
Ministerul Finanțelor susține menținerea voucherelor cu o contribuție personală
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că decizia de a nu elimina complet voucherele a fost una benefică pentru industria HoReCa, evitând un colaps al acestui sector. Acesta a menționat că este firesc ca beneficiarii voucherelor să aibă o contribuție proprie, subliniind că sistemul „800 lei din partea angajatului + 800 lei din partea statului” este o soluție echilibrată.
În plus, ministrul a precizat că pentru cei 800 de lei oferiți de stat se vor aplica impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), iar regulile fiscale vor rămâne neschimbate.
Conform Ordonanței de Urgență privind cheltuielile publice pentru anul 2025 („Ordonanța trenuleț”), voucherele vor fi acordate doar angajaților cu salarii de bază nete sub 8.000 de lei. În plus, acestea vor putea acoperi cel mult 50% din valoarea pachetelor turistice, ceea ce înseamnă că beneficiarii vor trebui să achite restul de 800 de lei din propriile resurse pentru a putea utiliza voucherul.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.