Află de ce gogoșarii îi ajută mult pe sportivi

Află de ce gogoșarii îi ajută mult pe sportivi

Cu o aroma intensa si un gust deosebit, gogosarii, nu numai ca ofera savoare în orice fel de bucate, dar te asigura si cu beneficii minunate pentru sanatate. Avand proprietati excelente, asemanatoare cu cele ale ardeiului gras dulce, gogosarii contin si mai multa vitamina C (aproape de trei ori mai mult decat lamaia), mai multa vitamina K, B6, B4, calciu, magneziu, potasiu si mangan. Pe langa acestea, atat gogosarii, cat si ardeii grasi mai contin multa vitamina A, vitaminele grupului B, acid folic, cupru, fier, fosfor, zinc, seleniu.

Gogosarii îti ofera un spectru larg de vitamine si microelemente, sunt bogati în fibre dietetice, proteine vegetale, sunt scazuti în calorii, fiind un accesoriu excelent la orice tip de dieta de slabire. În plus, capsaicina continuta în gogosar, dar si mai multa în ardeiul iute, accelereaza si îmbunatateste metabolismul. Ardeiul iute, dar si gogosarul, sunt legume ce intensifica metabolismul si ard grasimea prin termogeneza, potrivit unui studiu documentat în The Journal of Biological Chemistry.

Vitamina C are efect antioxidant, antiaterosclerotic, anti-inflamator, anti-infectios, întareste sistemul imunitar, participa la sinteza colagenului în tesuturi, mentine corpul tanar, iar, conform unor cercetari, ea este necesara în procesele de slabire. Fiind surse bune de vitamina A, C si antioxidanti, gogosarii consumati mentin sanatatea pielii si a parului. Datorita continutului de capsiate, analog al capsaicinei, gogosarii protejeaza pielea contra razelor UV, potrivit Catholic Research Institute of Medical Science. Gogosarii, avand calciu, mangan si vitamina K, pastreaza sanatatea oaselor si articulatiilor, evita osteoporoza. Ai grija sa incluzi în meniul zilnic bucate cu gogosari, daca faci mult sport

Gogosarul este o sursa buna de vitamina B6, esentiala în procesele de gandire, emotii, memorie. Ea creste rezistenta la infectii, previne spasmele musculare nocturne, carceii, amorteala mainilor, polineuritele periferice, sindromul premenstrual, diminueaza riscul aparitiei calculilor renali, întarzie procesul de îmbatranire, împiedica formarea matretii. Efortul fizic sustinut si intens mareste considerabil necesarul de vitamina B6 în organism.

Gogosarul, ca si ardeiul rosu iute, contine cantitati de capsaicina, iar aceasta „inhiba dezvoltarea celulelor canceroase ale prostatei în vase Petri si la soareci’’, afirma cercetatori de la University of California, Los Angeles. Capsaicina mai înlatura durerile de cap si de sinusuri paranazale, are efect bactericid asupra H. pylori, responsabil de bolile stomacale. Capsaicina protejeaza inima, reduce nivelul de colesterol si trigliceride în sange, previne formarea cheagurilor în vasele sanguine. Datele arata ca acele civilizatii care folosesc mult ardeiul iute în bucatarie au rate mai mici ale bolilor cardiace, comparativ cu cei care nu-l folosesc. Gogosarii contin antioxidanti ce reduc impactul negativ al radicalilor liberi, riscul bolilor de inima, cancerul, precum si boala Alzheimer, boala Parkinson, conform Laboratory of Neurosciences, National Institute on Aging Intramural Research Program.

Este recomandat în special consumul de gogosari în stare cruda. Gogosarii se consuma în stare cruda, proaspata, fierti în bucate sau conservati, ultimii fiind mai putin recomandati. Unele gospodine spun ca, spalati si uscati, gogosarii se pastreaza bine si în pungi de plastic în congelator timp de aproximativ cinci luni, dupa care, desigur, pierd din gust si nu mai pot fi folositi pentru consum. Sfatul nutritionistilor: daca vrei sa fii sanatos, este mai bine sa mananci variat decat sa te concentrezi pe produse alimentare individuale!

Stirea anterioara

584 locuri de muncă vacante la nivelul județului Botoșani

Stirea Urmatoare

Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.