Fructul minune care ajută memoria și funcțiile creierului
Acest fruct este delicios si versatil, are un profil nutritional impresionant, care il face sa fie una dintre cele mai sanatoase alegeri. Iata de ce ar trebui sa mananci zmeura mai des! Care sunt motivele pentru care ar trebui sa mananci zmeura mai des?
1. Contine multi nutrienti. O cana de zmeura contine peste 50% din doza zilnica recomandata de vitamina C, care sustine sistemul imunitar si sanatatea pielii, prin stimularea productiei de colagen. Zmeura contine, de asemenea, mangan si vitamina K, ce joaca un rol important in sanatatea oaselor. in plus, furnizeaza cantitati mai mici de vitamina E, vitamina B, magneziu, cupru, fier si potasiu.
2. Are un continut scazut de zahar. Zmeura este unul dintre fructele cu cel mai putin zahar. Aceasta contine doar 5 grame de zahar per cana, comparativ cu 20 de grame dintr-un mar mediu. Acest lucru face zmeura o optiune excelenta pentru orice persoana care are pofta de ceva dulce, dar care isi doreste sa reduca la minimum consumul total de zahar.
3. Are un continut ridicat de antioxidanti. Zmeura este o sursa de energie antioxidanta. Antioxidantii sunt compusi protectori ai sanatatii si au fost corelati cu rate mai scazute ale bolilor de inima, ale cancerului, ale diabetului si ale obezitatii. De asemenea, antioxidantii din zmeura ajuta la reducerea inflamatiei, un declansator cunoscut al imbatranirii premature. Substantele naturale protectoare din zmeura sunt corelate si cu o reparare a ADN-ului si cu blocarea enzimelor care declanseaza durerile articulare.
4. Te poate proteja de cancer. Antioxidantii din zmeura si compusii antiinflamatori sunt asociati cu protectia impotriva cancerului prin reducerea reproducerii celulelor canceroase. Cu toate acestea, cercetarile arata ca fitonutrientii din zmeura pot ajuta de fapt la distrugerea celulelor canceroase, prin moartea celulara programata.
5. Are un continut bogat de fibre. O cana de zmeura are un continut impresionant de 8 grame de fibre dietetice, o treime din doza recomandata in fiecare zi. Acest continut ridicat de fibre reduce, de asemenea, continutul de carbohidrati din zmeura la aproximativ 7 grame per cana, avand in vedere ca organismul nu este capabil sa digere si sa absoarba fibrele. Aceste fibre contribuie, de asemenea, la sentimentul de satietate, scaderea zaharului din sange prin incetinirea digestiei si sustin sanatatea digestiva. Fibrele din zmeura ajuta si bacteriile intestinale benefice sa infloreasca. Toate acestea sunt corelate cu un sistem imunitar mai puternic si cu o dispozitie mai buna.
6. Poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat. Un nou studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Illinois a repartizat aleatoriu trei tipuri de mic dejun la 32 de adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani. Fiecare masa a fost similara in calorii si macronutrienti, dar au fost incluse portii de marimi diferite de zmeura. O masa nu continea zmeura, a doua continea o cana de zmeura, iar a treia optiune avea doua cani de zmeura. Cercetatorii au descoperit ca, in cazul persoanelor expuse riscului de diabet zaharat, consumul de zmeura a redus cantitatea de insulina necesara pentru a gestiona nivelul de zahar din sange. De fapt, nivelul de zahar de sange a fost mai mic la cei care au consumat doua cani cu zmeura, comparativ cu persoanele care nu au mancat zmeura deloc.
7. Ajuta memoria si functiile creierului. Zmeura poate lupta impotriva stresului oxidativ, care este un dezechilibru dintre productia de radicali liberi ce afecteaza celulele si capacitatea corpului de a lupta impotriva efectelor lor nocive. Avand in vedere ca stresul oxidativ este un factor care duce la aparitia bolilor Alzheimer si Parkinson, zmeura este un aliment care sustine functiile creierului. Flavonoidele din fructele de padure pot imbunatati si coordonarea, functia memoriei si starea de spirit. Sunt eliminate si proteinele toxice care sunt corelate cu disfunctia creierului.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.