Îmbătrânirea nu se petrece într-un ritm constant, ci în salturi, cu vârfuri la vârstele de 34, 60 și 78 de ani
Prin analiza unor proteine specifice din plasma sanguina s-ar putea afla informatii importante referitoare la starea de sanatate a unei persoane si la ritmul de imbatranire al acesteia, conform unui studiu realizat in Statele Unite si citat vineri de UPI. O echipa de cercetatori americani a analizat esantioane de plasma sanguina prelevate de la peste 4.200 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 95 de ani si a identificat o asociere intre 373 proteine si imbatranire.
„Se cunoaste de mult timp ca evaluarea anumitor proteine din sange poate oferi informatii cu privire la starea de sanatate a unei persoane – lipoproteine pentru sanatatea cardiovasculara, de exemplu”, a explicat autorul principal al studiului, Tony Wyss-Coray.
„Dar nu s-a consemnat faptul ca numeroase niveluri diferite de proteine – aproximativ o treime dintre cele analizate – se modifica in mod considerabil odata cu inaintarea in varsta”, a adaugat specialistul, codirector al Centrului pentru Cercetarea Bolii Alzheimer de la Universitatea Stanford din California, intr-un comunicat de presa emis de institutie.
„Proteinele sunt caii de povara ai celulelor corpului, iar atunci cand nivelurile lor relative sufera modificari substantiale, inseamna ca si tu te-ai schimbat”, a indicat Wyss-Coray. „Analiza a mii (de proteine) din plasma ofera o imagine a ceea ce se intampla in tot corpul”, a adaugat cercetatorul.
Concluziile
Concluziile sugereaza ca imbatranirea fizica nu se petrece intr-un ritm constant, ci inegal si prezinta trei varfuri distincte – la varstele de 34, 60 si 78 de ani.
Schimbari vizibile, potrivit oamenilor de stiinta.
In cele din urma, un test de sange care sa vizeze aceste proteine ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de imbatranire decat in mod normal si cu risc crescut de a dezvolta afectiuni asociate varstei, cum ar fi Alzheimer sau bolile de inima.
Un astfel de test ar putea contribui, de asemenea, la identificarea medicamentelor sau altor factori care incetinesc sau accelereaza imbatranirea, au notat autorii studiului.
Insa, orice utilizare clinica a unui astfel de test de sange mai are cel putin cinci pana la zece ani pana la concretizare, au remarcat cercetatorii.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.