Lunea Albă: Ce nu trebuie să facem astăzi

Lunea Albă: Ce nu trebuie să facem astăzi

Săptămâna care urmează Învierii Domnului are o semnificație de-a dreptul specială în tradiția ortodoxă. Astfel, există anumite obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte cu strictețe.

Prima săptămână de după Paște este numită „Săptămâna Luminată”, deoarece botezul era săvârșit în vechime în noaptea de Paște, iar persoanele botezate erau numite „luminate”. Acestea purtau și haine albe în toată săptămâna.

De asemenea, slujbele din Săptămâna Luminată se țin cu ușile de la altarul bisericii larg deschise, astfel încât oamenii pot privi spre altar fără niciun impediment.

Această tradiția amintește de ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului. Mai mult, în această săptămână nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice.

În Săptămâna Luminata, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”, iar Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce, datorită Învierii Domnului.

Simultan, Tipicul Sfântului Sava ne arată că avem „dezlegare la pește” în zilele de miercuri și vineri, în perioada cuprinsă între Înviere și Duminica Tuturor Sfinților.

Potrivit tradițiilor din popor, în a doua zi de Paști se vor deschise porțile iertării și ale raiului. Astfel, cei care mor în cea de-a doua zi de Paște nu mai trec prin Judecata de Apoi.

Trebuie menționat și că în această zi nu se lucrează, nu se spală, nu se calcă și nu se face curat.

Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paște și vin roșu. În Lunea Albă se oficiază aceeași slujbă care a avut loc în noaptea Învierii.

Prin Învierea Domnului Iisus Hristos, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor din iad începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Astăzi nu trebuie nici să-ți refuzi rudele. Tot în această zi trebuie să stropești casa cu agheasmă şi să dai de băut la rude. În această zi, are loc așa-numita „umblare cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos.

Se obișnuiește ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, deoarece tradiţia spunea că aceştia mergeau împreună la hora satului.

Stirea anterioara

Suflet de copil în lumina Învierii!

Stirea Urmatoare

Pompierii solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.