Important pentru proprietarii de case care au sobă sau șemineu. Ce pot să facă
Informație pentru cei care stau la casă. Aveți șemineu și nu știți ce să faceți cu cenușa care s-a adunat aici? În loc să aruncați cenușa din șemineu, gândiți-vă că o puteți folosi în diverse moduri, atât în casă, cât și în curte.
Pe lângă faptul că este o modalitate excelentă de a economisi bani, poate fi o metodă de reciclare durabilă, cu multe beneficii surprinzătoare.
Lăsați cenușa să se răcească complet, apoi scoateți-o și reutilizați-o pentru a dezodoriza spațiile cu mucegai, a îndepărta umezeala excesivă din aer sau a curăța anumite materiale. Înainte de a arunca la gunoi o grămadă mare de cenușă, iată 12 utilizări care pot fi de folos în orice gospodărie, potrivit TheSpruce.
Modificați pH-ul solului
Deoarece cenușa de lemn este alcalină, poate fi folosită pentru a modifica pH-ul solului. Dacă vrei să plantezi anumite flori sau arbuști și ai testat pH-ul solului și ai descoperit că nu este propice creșterii sănătoase a plantelor, poți echilibra pH-ul acid cu un strop de cenușă. Amestecați cenușa cu solul, apoi testați din nou pH-ul.
Eliminați un miros neplăcut din frigider
Un castron mic cu cenușă așezat pe un raft din frigider are același efect ca și bicarbonatul de sodiu. Dezodorizează în mod natural interiorul frigiderului, absorbind umiditatea suplimentară din aer și eliminând mirosurile neplăcute.
Lustruirea argintăriei
Pentru o modalitate naturală de lustruire a argintăriei – sfeșnice, tacâmuri sau alte obiecte de argint, amestecați cenușa cu apă pentru a crea o pastă cu o consistență groasă, care poate fi întinsă. Înmuiați o cârpă neabrazivă în pastă și frecați-o ușor pe argintărie, apoi clătiți și ștergeți.
Adăugați-o în compost
De fiecare dată când adăugați resturi în grămada de compost, stropiți cu un strat de cenuşă de lemn. Acest lucru va adăuga nutrienți suplimentari compostului și va stimula creșterea plantelor.
Îndepărtați petele de ulei de pe alee
Dacă ați observat pete de ulei pe alee, presărați cenușă direct pe pată și lăsați-o să stea câteva ore; cenușa va absorbi uleiul pentru și va scoate pata. Când vedeți că reacția chimică a avut loc, îndepărtați cenușa cu o mătură.
Eliminați dăunătorii de pe flori
Stropiți paturile de flori și legume cu un strat subțire de cenușă pentru a ține departe dăunătorii. Cenușa este un agent natural de uscare care respinge aceste creaturi, cum ar fi melcii, care au un conținut ridicat de apă. Cenușa este eficientă și în eliminarea altor dăunători, cum ar fi gândacii, șoarecii și șobolanii din subsoluri, dacă este stropită cu generozitate lângă uși și pereți.
Curățați obiecte de sticlă
Curățați recipientele de sticlă sau ușa de sticlă a șemineului cu un strop de cenuşă și o cârpă umedă sau un burete neabraziv. Frecați ușor cenușa, formând o pastă subțire, redând astfel strălucirea sticlei.
Fertilizați iarba din curte
Fertilizați gazonul cu cenușă! Natura alcalină a cenușii echilibrează un pH acid al solului.
Asigurați-vă că îl folosiți cu moderație și udați iarba după ce ați stropit cu cenușă.
Scăpați de mirosul de mucegai
Deoarece cenușa este alcalină, ca bicarbonatul de sodiu, absoarbe bine umezeala și este eficientă în eliminarea mirosurilor de mucegai în spațiile cu puțină ventilație.
Puneți un castron mic sau o tavă cu cenușă într-un dulap, o debara, baie sau un subsol pentru a elimina mirosurile nedorite fără a cheltui bani pe deodorante scumpe.
Absoarbe umiditatea
Puneți un castron cu cenușă într-un spațiu mic, care este excesiv de umed, cum ar fi o baie mică sau un subsol. Va elimina umezeala din aer și va absorbi umiditatea.
Făceți-vă propriul săpun
Încercați să faceți propriul săpun în casă, încorporând cenușă pentru leșie când adăugați apă. Leșia este un ingredient-cheie în fabricarea săpunului.
Topiți zăpada și gheața
Puteți topi un strat subțire de zăpadă și gheață presărând cenușă. Acest lucru va crea tracțiune și va reduce riscul de a aluneca pe o alee sau o potecă alunecoasă.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.