Cum devii asigurat medical chiar dacă nu eşti angajat. Procedura durează doar câteva minute

Cum devii asigurat medical chiar dacă nu eşti angajat. Procedura durează doar câteva minute

Drumul de la neasigurat la asigurat medical este unul simplu, iar procedura poate dura câteva minute. Cu toate acestea, în România sunt peste 3 milioane de români care nu plătesc contribuţie pentru asigurarea de sănătate.

Puteți deveni asigurat medical chiar dacă nu sunteți angajat sau nu realizați venituri impozabile. Tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi la ANAF acolo unde veţi completa o declaraţie unică şi veţi plăti o taxa de 1.980 de lei.

Odată achitată, obţineţi calitatea de asigurat timp de 12 luni. În tot acest timp veţi beneficia de un pachet de bază de servicii medicale.

Românii care nu sunt asiguraţi medical şi care vor să-şi schimbe acest statul pot merge la ANAF, la sediul de care aparţin unde vor completa o declaraţie privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Potrivit legii, declaraţia trebuie să fie depusă până în data de 25 mai în fiecare an.

Declarația 212 se poate depune: prin intermediul serviciului "Spațiul privat virtual", disponibil pe site-ul anaf.ro, sau prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul e-guvernare.ro. Cei care au însă mai mult timp, pot merge direct la sediul instuţiei unde pot depune personal documentul. 

Peste 3 milioane de români nu au acum asigurare medicală. Ce pot face
Pentru a obţine calitatea de asigurat, odată ce depunem declaraţia unică, suntem nevoiţi să plătim şi o taxă.

După ce este înregistrată plata, declaraţia este transmisă automat de ANAF către Casele de Asigurări de Sănătate. Se pot asigura şi cei care nu sunt angajaţi pe baza unui contract de muncă dar care realizează venituri impozabile.

În această situaţie sunt în special artiştii, influencerii sau freelancerii. Taxa în acest caz diferă de cea plătită de românii care nu realizează deloc venituri.

Neasigurate sunt peste 3 milioane de persoane în toată ţara. Pentru aceştia, reprezentanţii CNAS au anunţat că vor beneficia şi de alte servicii medicale decat cele de bază, dacă au risc oncologic.

Cei care rămân fără loc de muncă, îşi pot păstra calitatea de asigurat în sistemul de sănătate public încă trei luni de la încetarea raporturilor de serviciu.

Potrivit Ministerului Muncii, la finalul anului trecut erau înregistrate peste 6,7 milioane de contracte de muncă.

Stirea anterioara

Gesturi banale garantate pentru a te ajuta să slăbești

Stirea Urmatoare

ISU Botoșani: Curățați coşul de fum: pericol de incendiu

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.