Tânăr ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina la Răchiți
Dilema: au sau nu dreptul polițiștii locali să amendeze șoferii. Avocatul Poporului i-a cerut Curții Supreme să decidă
Politistii locali au sau nu competenta sa taie amenzi soferilor care incalca normele rutiere. Este dilema pe care trebuie sa o transeze Curtea Suprema, la solicitarea Avocatului Poporului. Sesizarea a fost facuta dupa ce unele instante au considerat ca procesele-verbale incheiate de agentii locali sunt ilegale, iar altii dimpotriva.
Agentii de la Politia Locala vor afla in curand daca au dreptul sau nu sa ii amendeze pe soferi in trafic, asa cum procedeaza in prezent ca sa-i ajute pe cei de la de la Brigada Rutieră.
Avocatul Poporului a făcut la începutul săptămânii trecute, la Curtea Supremă, un recurs în interesul legii pentru interpretarea şi aplicarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Concret, instanţa trebuie să stabilească dacă Poliţia Locală îşi depăşeşte sau nu competenţele atunci când aplică sancţiuni la legea rutieră.
Solicitarea Avocatului Poporului vine după ce mai mulţi judecători au considerat că amenzile rutiere aplicate de poliţiştii locali sunt ilegale pe motiv că aceştia nu au competenţa de a da amenzi. Curtea Supremă urmează să tranşeze această dispută pe 19 mai 2016, când va analiza recursul în interesul legii făcut de Avocatul Poporului.
„Din examenul jurisprudenţial actual s-a relevat că instanţele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39 raportate la art. 102 şi 105 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul stabilirii competenţei funcţionale a agenţilor constatatori (din cadrul Poliţiei Locale sau Poliţiei Rutiere), cu incidenţa art. 7 din Legea 155/2010 a Poliţiei Locale“, precizează Avocatul Poporului.
Confuzia creată de legi
Confuzia pleacă de la interpretarea legilor. Pe de o parte, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune că numai poliţistul rutier poate opri, legitima şi sancţiona un şofer.
Pe de altă parte, Legea 155/2010 stabileşte că Poliţia Locală are anumite atribuţii limitate în privinţa circulaţiei rutiere, fără să menţioneze însă că agenţii locali au dreptul să legitimeze şoferul şi să ceară actele vehiculului.
Concret, Poliţia Locală are următoarele atribuţii în domeniul circulaţiei pe drumurile publice: „constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar“.
Fiecare instanţă a interpretat cum a vrut aceste prevederi. Astfel, precizează Avocatul Poporului, unele instanţe au respins plângerile contravenţionale formulate în temeiul OUG 195/2002, apreciind că procesele-verbale întocmite de Poliţia Locală respectă dispoziţiile legale cu recunoaşterea competenţei poliţiştilor locali de a constata contravenţiile şi de a aplica sancţiuni. Citeste mai mult...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.