Interzis pentru românii care taie porcul de sărbători. Amendă de până la 40.000 de lei

Interzis pentru românii care taie porcul de sărbători. Amendă de până la 40.000 de lei

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a venit cu un avertisment pentru românii care au de gând să comercializeze carnea de porc de la propriile animale. Autoritatea amintește că cei care fac acest lucru riscă o amendă de până la 40.000 de lei.

Sfaturi de siguranță pentru tăierea porcului de Crăciun
În România, tradiția tăierii porcului de Crăciun este bine înrădăcinată, dar autoritățile din domeniul sanitar-veterinar trag un semnal de alarmă privind riscurile pentru sănătatea publică, avertizând consumatorii despre măsurile de siguranță necesare atunci când cumpără carne de porc și alte produse de origine animală.

ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) subliniază importanța respectării reglementărilor pentru a evita contaminările și alte probleme de sănătate în perioada sărbătorilor.

Controlul sanitar-veterinar este esențial
ANSVSA recomandă ca sacrificarea porcului în gospodărie să fie realizată doar sub control sanitar-veterinar. Acest lucru este crucial pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii, pentru a preveni riscurile de contaminare.

Fără un astfel de control, carnea poate prezenta pericole pentru sănătatea consumatorilor. De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție din cauza Pestei Porcine Africane (PPA).

Examen trichineloscopic obligatoriu
Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic înainte de a fi consumată. Examenul, care poate fi efectuat la centrele autorizate, are un cost variabil între 26 și 90 de lei plus TVA.

Fără acest examen, riscurile de îmbolnăvire sunt mari, iar ANSVSA subliniază că nerespectarea acestor reglementări poate atrage amenzi severe de până la 40.000 de lei.

Cum să alegem carnea de porc în piețe?
Pentru cei care cumpără carne din piețe sau târguri, ANSVSA le recomandă să fie atenți la condițiile de păstrare ale produselor. Este esențial ca vânzătorii să utilizeze vitrine frigorifice și să păstreze integritatea ambalajelor. În plus, produsele alimentare trebuie să fie corect etichetate, cu informații clare despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate. Brânzeturile trebuie vândute în ambalaje de unică folosință și să fie etichetate corespunzător.

În cazul achizițiilor online, consumatorii trebuie să verifice cu atenție condițiile de livrare și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii respectă normele sanitar-veterinare și că dețin autorizațiile necesare. De asemenea, trebuie acordată atenție procesului de transport, pentru a preveni deteriorarea produselor.

ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte toate recomandările pentru siguranța alimentelor.

Stirea anterioara

Cele mai potrivite fructe pentru sezonul rece

Stirea Urmatoare

Remedii naturiste pentru atenuarea disconfortului creat de spondiloza cervicală

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.