Când ne fac rău plantele medicinale

Când ne fac rău plantele medicinale

Plantele medicinale sunt folosite de mii de ani pentru a trata suferintele bolnavilor, dar, cu toate ca efectele benefice sunt majore, exista si o serie de contraindicatii, in functie de doza si afectiunile pacientului.

Astfel, supradozajul sau alte tratamente administrate in paralel pot duce la complicatii serioase si dereglari in functionalitatea organismului. In continuare va prezentam o lista cu plantele medicinale cele mai folosite si efectele adverse ale acestora:

Aloe vera poate provoca inflamatia intestinului gros, afluxul de sange la organele bazinului mic, inhiba peristaltismul intestinal. Este contraindicata persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului, rinichilor si ale vezicii biliare.

Armurariul este contraindicat in caz de tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea sangelui crescuta.

Castanul - supradoza de infuzie (sub forma de flori in ceai) provoaca crampe ale degetelor de la maini.

Cimbrisorul poate duce la hiperfunctia glandei tiroide, in caz de supradoza. Este contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita, ateroscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala).

Catina este contraindicata in cazul bolnavilor de colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica, astm bronsic, barbatilor le poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar femeilor mastopatie.
 
Coada-calului - in caz de supradozare apar dureri de rinichi, in zona de jos a spatelui. Contraindicata bolnavilor de hipertensiune, boli de inima si rinichi.

Coada-soricelului poate provoca ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita, in caz de supradoza.

Echinaceea este contraindicata in caz de tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza, sensibilitate ridicata fata de plante compozite.

Hameiul, folosit in cantitati mari, provoaca dureri de cap, dureri de stomac, greata, voma, dezvoltarea tumorilor, scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului digestiv.

Inul, sub forma de seminte, provoaca diaree, daca este consumat in exces si are efecte negative in cazurile de colecistita si hepatita.

Ginseng este contraindicat bolnavilor de hipertensiune, infectii diverse, hiperexcitabilitate, poate cauza insomnie, dureri de cap, de inima, dezvoltare sexuala prematura (mai ales la fete), iar supradozarea duce la scaderea potentei.

Laptisorul de matca este contraindicat in caz de boala Addison.

Macesul consumat excesiv provoaca distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi si diaree.

Matasea de porumb, consumata in cantitati mari, inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii si provoaca tromboflebita.

Menta este contraindicata hipertensivilor, celor care au aciditate scazuta a sucului gastric, hernie, poate duce la incontinenta urinara si scaderea potentei.

Mustarul este contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei.

Paducelul provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si voma, daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu paducel nu se bea apa rece pentru ca apar colici intestinale.

Patrunjelul agraveaza durerile de cap, iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza, poate duce la eliminarea unei cantitati mari de potasiu din organism.

Pelinul poate provoca spasme, halucinatii si tulburari psihice.

Podbalul este contraindicat persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului si alcoolicilor, poate provoca dureri abdominale, greata, stari febrile, icter.

Rostopasca provoaca greata, voma, inhiba centrul respirator, poate duce la paralizie spinala si crampe musculare.

Salvia este contraindicata femeilor insarcinate si bolnavilor de nefrita.

Socul poate duce la intoxicarea organismului, poate cauza voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii, este contraindicat persoanelor care sufera de diaree cronica si acuta, produce iritatii ale colonului.

Sunatoarea ridica tensiunea arteriala, provoaca ingustarea vaselor sangvine, fotodermita, scaderea potentei, este contraindicata in combinatie cu inhalatori pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala si febra, berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castravetii in otet, iaurtul.

Stevia este contraindicata bolnavilor de tuberculoza, poate provoca uremie.

Urzica poate duce la marirea coagulabilitatii sangelui, este contraindicata bolnavilor cu hipertensiune arteriala, ateroscleroza, polipi, adenom testicular, in caz de hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame, poate agrava tromboflebita.

Valeriana poate duce la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de cap, greata, aritmie cardiaca, scaderea capacitatii de munca.

Stirea anterioara

De ce preferă japonezii dieta cu banane

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.