Ultima formă a proiectului de OUG: Salarii şi sporuri plafonate, concediu medical plătit doar cu 65%
Ce este SPF și cât de des ne dăm cu cremă de protecție solară
Valoarea factorului de protectie solara este trecuta pe ambalajele produselor sub forma FPS (factor de protectie solara) sau SPF (sun protection factor). Dar ce este acest factor de protectie trecut cu cifre mari pe toate produsele de ingrijire pentru plaja? Ei bine, acest factor masoara procentul de radiatii UV care ajunge la nivelul pielii si poate cauza arsuri.
De exemplu, o crema cu SPF 20 inseamna ca 1/20 din radiatii trec de ecranul protector, cu mentiunea ca acesta crema trebuie aplicata in cantitate de cel putin 2 mg pe centimetru patrat de piele, per total aproximativ 30 g sau 30 ml. Pentru a ajunge la aceste date s-a oferit drept exemplu un adult inalt de 163 cm, cu o greutate de 80 kg si cu o talie de 80 cm. Pentru copii, de exemplu, cantitatea este redusa cu ⅓.
Un alt exemplu elocvent este cel al unei persoane care, fara crema protectoare, se arde in 10 minute. Prin aplicarea cremei cu SPF 15, va putea evita arderea pentru cel putin 150 minute. Este bine de stiut ca o crema cu un factor de protectie mai ridicat nu persista mai mult decat o lotiune cu un factor SPF mai mic. Trebuie reaplicata la doua ore. De asemenea, niciun produs nu te va proteja de toate razele UV. Pentru a evita arsurile de piele si problemele de sanatate care apar in urma prelungirii timpului petrecut la soare, este bine sa respecti programul recomandat de doctori: evitarea soarelui intre 10 dimineata si 16:00.
Cat de des trebuie aplicate produsele de protectie solara? Evitarea arsurilor solare trebuie sa fie obiectivul inainte de a iesi din casa. Astfel, este recomandat sa aplici crema sau spray, in strat generos, cu cel putin 30 de minute inainte de a pleca la plaja. Crema protectoare trebuie aplicata la fiecare doua ore sau imediat ce ai iesit din apa (chiar daca produsul este rezistent la apa). De asemenea, este recomandat sa aplici mai des crema protectoare daca transpiri des. Foloseste produse atat pentru pielea ochilor cat si pentru buze – sunt cele mai sensibile zone ale corpului.
O regula populara pusa in aplicare din ce in ce mai des este sa folosesti cate o lingurita de crema pentru fiecare regiune a corpului, o lingurita pentru fata, una pentru fiecare mana si fiecare picior, si tot asa. Urmand cateva reguli de bun simt, vei evita aparitia arsurilor solare si aparitia ulterioara a complicatiilor.
Examineaza-ti pielea regulat – daca ai aplicat insuficienta protectie pot aparea pete maronii pe piele sau alunite. Nu folosi produse expirate – acestea iti pot provoca alergii, iar ingredientele reactioneaza la contactul cu razele soarelui si nu te vor mai proteja. Scade cu cateva luni termenul de valabilitate ale produselor de protectie solara daca ai tinut ambalajul in soare. Stai cel putin 5-10 minute de doua ori pe saptamana fara protectie solara – poate parea inexplicabil, insa o protectie solara 24/7 va limita pe termen lung (dupa cateva saptamani) sinteza vitaminei D – transformarea sa in substanta utilizabila de catre corp se face doar in prezenta soarelui. Poti creste timpul de expunere la 15-20 minute daca ai pielea mai inchisa la culoare. in zilele caniculare petrece cat mai mult timp la umbra.
Aplica lotiune protectoare chiar si in zilele innorate – radiatiile UV trec si prin nori. Consuma cat mai multa apa si evita sa consumi alcool – acesta favorizeaza deshidratarea si reduce din capacitatea organismului de a combate radiatiile UV. Nu sta la plaja daca iei medicamente care influenteaza sensibilitatea la UV. Aici intra anticonceptionalele, antibiotice, anti-inflamatoarele, antidepresivele, antihistaminicele, non-steroidiene (ibuprofen, ketoprofen), antidiabetice, diuretice. Daca iei unul dintre aceste medicamente, intreaba doctorul inainte de a te expune la soare. Expunerea pielii dimineata si dupa-amiaza, folosirea unei creme cu protectie solara, consumarea de lichide pe parcursul zilei precum si purtarea unei palarii te protejeaza de efecte nocive ale radiatiilor ultraviolete.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.