Condimentul care ajută creierul și îți păstrează sănătatea mentală
O serie de studii desfasurate independent in mai multe centre de cercetare din lume au obtinut rezultate similare cand au analizat legatura dintre comsumul unui condiment popular si sanatatea creierului. Acestia au observat ca un consum crescut de turmeric protejeaza creierul si are efecte pozitive vizibile.
Turmericul este un condiment care are un efect puternic antioxidant.
Potrivit unui studiu raport, publicat in ScienceDirect, curcumina din turmeric a fost studiata in relatie cu boala Alzheimer deoarece specialistii au observat ca este un antioxidant puternic cu o structura moleculara aparte, care tinteste exact procesele inflamatorii implicate in crearea structurilor de amiloid care deterioreaza creierul pacientilor diagnosticati cu boala.
Rezultatele studiului au fost incurajatoare, efectele benefice ale adiministrarii curcuminei la bolnavii cu Alzheimer fiind incurajatoare, deoarece a redus simptomele de declin cognitive la pacienti, mai ales in cazul celor aflati la debutul bolii.
Dar studiul cu rezultatele cele mai suprinzatoare, citat de publicatia Express a aratat ca antioxidantul curcumina creste numarul de celule stem din creier si neuroplasticitatea, compensand deteriorarea produsa de imbatranire, dar si de boala.
Creierul sufera o deteriorare treptata pe masura ce imbatraneste, partial din cauza unui deficit in productia de celule stem, dar si din proceselor inflamatorii. Un studiu spaniol, citat de Express a dovedit ca efectul antiinflamator al curcuminei din turmeric imunatateste fiunctiile cognitive, dar la acesta se adauga si fpatul ca in turmeric exista si compusul bioactiv ar-turmerona, care poate conferi si protectie impotriva neurodegenerarii prin cresterea numarului de celule stem cerebrale.
Celulele stem neuronale (NSC), care se gasesc in creier si maduva spinarii, sunt celule speciale care se pot diferentia in diferite tipuri de celule in sistemul nervos central, cum ar fi neuronii.
Neuronii sunt critici pentru gandire, deoarece ei transmit mesaje catre diferite regiuni ale creierului si ale sistemului nervos. Deoarece stimularea procesului de generare de noi neuroni prin neurogeneza, pare sa fie un potential tratament pentru boli neurogenerative, turmericul poate fi o solutie la indemana.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.