1500 de lei pentru elevi, indiferent dacă au absolvit sau nu Bacalaureatul

1500 de lei pentru elevi, indiferent dacă au absolvit sau nu Bacalaureatul

Tinerii care au terminat liceul anul acesta, indiferent dacă au promovat sau nu Bacalaureatul, pot primi 1.500 de lei. Absolvenții se pot înscrie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pentru a primi indemnizație de șomaj.

Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de şase luni. Ei ar urma să primească lunar 250 de lei.

Cererea trebuie depusă în cel mult 60 de zile. Termenul de când se calculează aceste zile începe la data de 25 mai, când, conform Ministerului Educaţiei, se încheie anul şcolar pentru clasele terminale.

Absolvenții de liceu în vârstă de cel puțin 16 ani și absolvenții de facultate au posibilitatea să ceară ajutorul de șomaj, dacă în 60 de zile de la absolvire nu și-au găsit un loc de muncă, potrivit prevederilor din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

„În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.", scrie în actul normativ.

În plus față de aceștia, și absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de cel puţin 16 ani, pot să ceară indemnizaţia de şomaj, însă doar dacă nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii lor profesionale. În această situaţie, ajutorul de şomaj este acordat chiar de la data absolvirii.

Primul pas pe care trebuie să-l facă tinerii fără loc de muncă pentru a obține banii de șomaj este să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au domiciliul. Așa cum prevede legea, ei trebuie să se prezinte pentru înregistrare în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire și nici măcar o zi mai târziu. Altfel, ei nu mai au dreptul la șomaj.

Și deși înregistrarea se face înăuntrul acestei perioade de 60 de zile de la absolvire, indemnizația de șomaj nu o vor primi decât după ce expiră această perioadă. Concret, legea prevede că tinerii au dreptul la indemnizație timp de șase luni, calculate de la momentul scurgerii perioadei de 60 de zile.

Banii pe care îi pot primi în fiecare lună reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR), adică 250 de lei (ISR este 500 de lei în 2017). Într-un final, șomerii absolvenți vor primi o sumă de 1.500 de lei pentru cele șase luni de șomaj la care au dreptul.

Șomajul nu se poate acorda celor care obțin venituri, pentru că tocmai lipsa veniturilor este scopul acordării lui. Legea prevede, totuși, că dacă absolvenții obțin venituri din activități autorizate, acestea să nu fie mai mari de 500 de lei.

Ce documente sunt necesare

Dacă se hotărăsc să se înscrie pentru primirea indemnizației de șomaj, absolvenții trebuie să depună, în termenul de 60 de zile calendaristice, următoarele documente la agenția de care aparțin:

actul de identitate, în original și copie;
actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, în original și copie;
adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.
Pe perioada în care sunt înregistrați la agențiile de ocupare a forței de muncă, tinerii pot beneficia de informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională sau chiar sfaturi pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.

Potrivit Legii nr. 76/2002 însă, ajutorul de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Totuși, dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot să primească indemnizația. Sursa: romaniatv.net

Stirea anterioara

Se publică lista firmelor care au primit „INTERZIS” la contracte cu statul

Stirea Urmatoare

Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.