Locurile de muncă vacante la nivelul județului Botoșani luni 25 noiembrie
Pesta porcină africană readusă în atenția autorităților - FOTO
Apariția a patru cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți dintr-o pădure apropiată localității Zlin, pe teritoriul Cehiei, la sfârșitul lunii trecute, i-a determinat pe membrii Comitetului pentru Combaterea Bolilor să se întrunească în ședință azi la Instituția Prefectului.
Investigația a concluzionat că boala nu a fost introdusă în Cehia prin mistreți vii, cel mai apropiat focar fiind la 400 de kilometri, în Ucraina, ci prin factorul uman, cadavrele fiind găsite foarte aproape de un drum de circulație internațională intensă a camioanelor.
Coordonată de prefectul Dan Șlincu, întrunirea a avut ca scop dispunerea unor măsuri pentru prevenirea apariției unor cazuri de pestă porcină pe teritoriul țării.
Potrivit lui Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în condițiile în care nici focarele de pestă porcină din Republica Moldova și Ucraina nu au fost stinse, se menține starea de alertă maximă.
DSVSA a dispus interzicerea circulației porcinelor domestice în târgurile de animale, interzicerea creșterii porcinelor în apropierea mediului silvatic, comunicarea de îndată către medicul veterinar a tuturor cazurilor de îmbolnăvire, identificarea tuturor porcinelor din exploatațiile noncomerciale și comerciale sau achiziționarea de produse alimentare care conțin carne de porc numai din locuri autorizate.
În continuare, la punctele de frontieră ale județului vor fi controale, toate produsele de origine animală aduse de pe teritoriile țărilor cu focare urmând să fie confiscate.
În discuție s-au adus din nou și situațiile pe care primăriile ar fi trebuit să le transmită în privința amenajării unor puțuri seci pentru depozitarea eventualelor cadavre ale animalelor.
În condițiile în care primarii nu au răspuns solicitărilor autorităților, prefectul Dan Șlincu a precizat că vor fi trimise din nou adrese cu termen de comunicare până pe 20 iulie. Asta deoarece puțurile ar trebui să respecte mai multe condiții pentru a fi autorizate, să nu fie în zone inundabile și cât mai departe de zonele populate.
Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om însă poate produce adevărate dezastre economice. Apariția doar a unui singur caz pe teritoriul țării ar însemna interdicția exportului de carne și produse de origine animală pentru 12 ani.
Aceasta este o boală foarte infecțioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine.
Simptomele pestei porcine sunt febră ridicată de 40 - 42 grade, înroșirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorică și moartea subită a animalelor.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.