Când începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Credincioșii din toată lumea vor fi așteptați la Iași

Când începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Credincioșii din toată lumea vor fi așteptați la Iași

Se apropie momentul așteptat cu emoție de credincioșii din întreaga lume și anume începutul pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. În fiecare an, în această perioadă, mii de oameni se adună pentru a-și exprima credința în fața moaștelor acestei sfinte ocrotitoare.

Toți credincioșii trebuie să știe
Cu fiecare an care trece, pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași adună credincioșii din întreaga țară și din străinătate la moaștele acestei sfinte ocrotitoare.

S-a anunțat când va începe pelerinajul la Sfânta Parascheva
În acest an, tradiționalul pelerinaj va începe pe data de 7 octombrie, la ora 6 dimineața, când mii de credincioși sunt așteptați să se adune în Iași pentru a-și exprima credința și devotamentul.

Evenimentul începe cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, urmată de o procesiune impresionantă. Racla ce adăpostește sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scosă din Catedrala Mitropolitană și va fi purtată într-o procesiune solemnă.

Anul acesta, într-o notă deosebită, pelerinii vor avea ocazia să se închine și la sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul, aduse spre venerare din Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta, Grecia. Sfântul Andrei Criteanul, cunoscut pentru contribuția sa la compunerea Canonului cel Mare, este considerat unul dintre cei mai importanți imnografi și cântăreți bisericești.

Acest moment special coincide cu anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), desemnat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2023.

Este important de precizat faptul că pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va cuprinde mai multe zile, până pe 15 octombrie, când credincioșii se vor închina cu sfințenie în cadrul Sfintei Liturghii oficiate într-un podium special amenajat în Iași, marcând astfel prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cine a fost și care este povestea moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva
Sfânta Parascheva, o prezență luminată în secolul al XI-lea, s-a născut în Selimpașa de zi, Epivat, Turcia, într-o familie înstărită, unde obișnuia să meargă cu regularitate la biserică. Fascinată de predicile preoților și de învățăturile Evangheliei, devotamentul ei a început să se contureze în jurul vârstei de 10 ani, când a auzit cuvintele sfinte din Evanghelia după Marcu: "Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie". Acest pasaj a pătruns adânc în inima sa, determinând-o să dăruiască săracilor toate hainele sale, transformându-se într-o obișnuință firească pentru ea.

Sfârșitul pământesc al Cuvioasei Parascheva a fost unul plin de mister și semne divine. Conform tradiției, trupul său a fost descoperit ca printr-un miracol. Un marinar a trecut la cele veșnice pe puntea navei, iar camarazii săi au ales să îi dăruiască mării trupul său.

Totuși, destinul a avut alt plan. Călugării creștini, printre care și un călugăr numit Gheorghe, au găsit trupul marinarului pe țărm și au hotărât să îl îngroape alături de Cuvioasa Parascheva. Miracolul nu a încetat aici, ci s-a amplificat în visurile părintelui Gheorghe și ale unei femei numite Eftimia. În aceste vise, Sfânta Parascheva li s-a arătat într-o înfățișare împărătească, cerând să fie mutată într-un loc de cinste.

Ascultându-i cererea divină, credincioșii au purtat cu evlavie moaștele Cuvioasei Parascheva la biserica Sfinții Apostoli din Epivat. Aici, în aceste locuri sfințite, credincioșii au ridicat o biserică în amintirea părinților săi. Astfel, viața și moartea Sfintei Parascheva rămân înscrisă în paginile de lumină ale istoriei și credinței noastre.

Stirea anterioara

Temperaturi surprinzătoare în a doua lună de toamnă

Stirea Urmatoare

Profesorii mai pot depune până vineri „declarația de integritate” privind meditațiile. Legal, trebuie declarate și la Fisc

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.