Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2025. Obiceiuri care nu sunt recomandate în această zi sfântă

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2025. Obiceiuri care nu sunt recomandate în această zi sfântă

Pe 6 ianuarie, credincioșii sărbătoresc Boboteaza, o zi cu mare însemnătate religioasă, marcată prin slujbe în biserici. Cei care își doresc să aibă parte de noroc pe tot parcursul anului respectă anumite tradiții și superstiții specifice acestei zile.

După sărbătoarea Sfântului Vasile, care are loc pe 1 ianuarie, urmează Boboteaza și Sfântul Ioan, două sărbători care marchează încheierea sărbătorilor de iarnă și care sunt de o importanță deosebită.

În funcție de regiunea țării, în ziua de Bobotează, credincioșii urmează diferite tradiții. Unele zone sunt animate de colinde, în timp ce în altele bărbații se întrec pentru a prinde crucea aruncată de preot în apă.

Se spune că în această zi, fetele pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. De asemenea, Boboteaza este considerată o zi în care se prezic evenimentele anului ce urmează, fiecare dintre cele 12 luni având semnificația ei.

Conform învățăturilor biblice, Boboteaza celebrează momentul în care Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus în râul Iordan. Acest eveniment reprezintă instituirea Tainei Botezului, un ritual deosebit de important în viața religioasă.

Ce nu trebuie să faci în ziua de Bobotează
Boboteaza este o zi încărcată de semnificație religioasă și tradiții adânc înrădăcinate. Cei care doresc să aibă parte de noroc pe parcursul întregului an trebuie să urmeze anumite obiceiuri. Nerespectarea acestora poate atrage ghinionul asupra lor.

Tradiția mai spune că în noaptea de 6 ianuarie, fetele nemăritate își pot visa ursitul. Tot ce trebuie să facă este să pună busuioc sub pernă și să își lege pe degetul inelar un fir roșu de mătase.

În unele zonele ale țării, în trecut, în noaptea de Bobotează, fetele se adunau, cântau și dansau. În zorii zilei, acestea ieșeau din casă și luau cu ele bărbații care le ieșeau în cale și îi amenințau că îi aruncă în apă.

În timp ce ortodocșii sărbătoresc Boboteaza, catolicii sărbătoresc Epifania, tot pe 6 ianuarie. Această zi marchează anunțarea nașterii lui Iisus și darurile pe care i le-au adus magii.

Conform tradiției, în noaptea de 6 ianuarie, fetele nemăritate își pot visa ursitul dacă pun busuioc sub pernă și își leagă un fir roșu de mătase la degetul inelar.

În anumite regiuni ale țării, în trecut, fetele obișnuiau să se adune în noaptea de Bobotează pentru a cânta și a dansa. În zorii zilei, acestea ieșeau afară și, întâlnind bărbați pe drum, îi amenințau că îi vor arunca în apă.

În timp ce ortodocșii sărbătoresc Boboteaza, catolicii celebrează Epifania, tot pe 6 ianuarie. Această zi simbolizează anunțarea nașterii lui Iisus și darurile aduse de magi.

Stirea anterioara

Horoscopul săptămânii 6 - 12 ianuarie: Se anunță provocări, reevaluări și oportunități importante la început de an

Stirea Urmatoare

Meteorologii au emis o informare meteo de vânt și precipitații moderate cantitativ

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.