Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. De ce să nu îți tunzi părul în această zi, potrivit unei vechi superstiții

Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. De ce să nu îți tunzi părul în această zi, potrivit unei vechi superstiții

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare importantă în calendarul Bisericii Ortodoxe, prăznuită pe data de 1 octombrie. Comemorează o minune petrecută în secolul al X-lea, în timpul unui asediu al Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin. În această zi se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului
De ce să nu îți tunzi părul în această zi, potrivit unei vechi superstiții
Acoperământul Maicii Domnului, sărbătorit pe 1 octombrie, este o sărbătoare importantă în tradiția ortodoxă. Aceasta comemorează momentul în care Maica Domnului s-a arătat într-o biserică din Constantinopol și a acoperit poporul cu un văl protector. În tradiția populară românească, această sărbătoare este asociată cu diverse obiceiuri și credințe.

De ce nu trebuie să îți tunzi părul
Potrivit unei vechi superstiții, nu este bine să îți tunzi părul în ziua Acoperământului Maicii Domnului, deoarece părul este considerat un simbol al vitalității, sănătății și forței spirituale. Această interdicție are rădăcini în credința că părul reprezintă o legătură între om și divinitate, iar tăierea acestuia într-o zi sfântă ar putea duce la pierderea protecției oferite de Maica Domnului sau la atragerea ghinionului.

În plus, tăierea părului în această zi ar fi văzută ca un gest de întrerupere a armoniei și a energiei personale, având efecte negative asupra sănătății sau asupra vieții de familie. Respectarea acestei superstiții este parte a unui respect mai larg pentru zilele de sărbătoare religioasă, în care oamenii evită anumite activități considerate „muncă”, inclusiv tunsul, pentru a nu deranja pacea spirituală.

Ce alte obiceiuri se mai respectă
În această zi, credincioșii se roagă pentru sănătate, ferirea de nenorociri și pentru binecuvântare asupra gospodăriilor.

Fetele nemăritate obișnuiau să se roage Maicii Domnului pentru a le ajuta să își găsească un soț bun. Se consideră că Maica Domnului le ocrotește pe tinerele fete și le ajută în întemeierea unei familii fericite. Totodată, mamele se roagă pentru protecția copiilor și bunăstarea familiei.

În unele comunități rurale, în această zi se aprindeau focuri purificatoare pentru a alunga spiritele rele și a proteja gospodăriile. Focul avea un rol simbolic, fiind considerat un mijloc de curățire spirituală și de protecție.

În multe zone ale României, în ziua Acoperământului Maicii Domnului, se evită muncile grele, cum ar fi țesutul, torsul sau treburile gospodărești mai grele. Se crede că respectarea acestui obicei aduce binecuvântare și protecție.

Sărbătoarea marchează, de asemenea, începutul sezonului rece. În unele zone, oamenii cred că, dacă plouă în ziua Acoperământului, iarna va fi ușoară, iar dacă este vreme frumoasă, iarna va fi grea și lungă. Acest moment este un prilej pentru a începe pregătirea pentru iarnă, cum ar fi adunarea proviziilor și pregătirea adăposturilor pentru animale.

Stirea anterioara

Locurile de muncă vacante la nivelul județului Botoșani la sfârșitul lunii septembrie

Stirea Urmatoare

Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava a trecut de prima Analiză Multicriterială

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.