Anunț NOU despre plata cash! Guvernul va reduce gradual plăţile în numerar

Anunț NOU despre plata cash! Guvernul va reduce gradual plăţile în numerar

Limitarea plăților cu bani cash este mai aproape ca niciodată. Ministrul Marcel Boloș a dat mai multe detalii în acest sens, el explicând de ce este nevoie de o astfel de măsură.

Limitarea plăților cu bani cash! Guvernul României a anunțat o serie de măsuri menite să reducă plățile în numerar, având în vedere că acestea sunt principala sursă a plăților la negru și a evaziunii fiscale.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat această propunere și a subliniat importanța acestei schimbări pentru disciplinarea pieței financiare.

„Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea fiscală şi toate mecanismele prin care se face evaziunea fiscală, în ceea ce priveşte operaţiunile prin numerar, acestea sunt frecvent folosite pentru astfel de lucruri şi atunci noi avem trei paliere de măsuri”, a spus ministrul Boloş la Antena 3.

Limitele pentru numerar
Potrivit propunerii guvernamentale, există 2 limite.

Plăți între Persoane Juridice
Plafonul pentru plățile în numerar între două persoane juridice, cum ar fi doi comercianți, va fi redus de la 5.000 de lei la 1.000 de lei. Practic, orice tranzacție în numerar peste această sumă va fi obligatoriu efectuată prin card sau tranzacții bancare.

Plăți între Persoane Fizice și Persoane Juridice
Plafonul pentru aceste tranzacții va fi redus gradual începând cu 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei, și apoi la 2.500 de lei începând cu 1 ianuarie 2025.

„Cu alte cuvinte, se vor putea face plăţi în numerar, dar în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacţii bancare”, a spus el.

Aceste măsuri reprezintă o încercare a guvernului de a descuraja tranzacțiile mari în numerar și de a încuraja utilizarea mijloacelor electronice de plată, cum ar fi cardurile și transferurile bancare.

Reducerea plăților în numerar va face ca evaziunea fiscală să devină mai dificilă, deoarece astfel de plăți sunt adesea folosite pentru activități ilegale.

„Este şi un fel de acomodare a oamenilor cu aceste plăţi în numerar şi disciplinarea acestor categorii de tranzacţii care au loc într-o perioadă în care măsurile de combatere a evaziunii fiscale sunt mai mult decât esenţiale”, a mai spus acesta.

Economia României va avea o stabilitate mai mare
Ministrul Boloș a subliniat că, deși aceste schimbări pot crea un disconfort inițial pentru unii oameni, această disciplină financiară este necesară într-un moment complicat pentru țară. Aceste măsuri vor contribui nu numai la reducerea evaziunii fiscale, dar și la creșterea veniturilor la bugetul de stat.

În plus, guvernul a mărit și nivelul amenzilor pentru cei care încalcă aceste reguli. Astfel, a devenit mai dificilă evitarea acestor schimbări.

„Ne aşteptăm să avem şi impact bugetar suplimentar prin încasarea de venituri la bugetul de stat”, a mai spus ministrul. Marcel Boloş a mai explicat că argumentele celor obişnuiţi cu evaziunea sunt numeroase.

Aceste măsuri reflectă determinarea guvernului de a institui discipline financiare. De altfel, arată și determinarea de a crea un mediu economic mai transparent. Odată cu aceste schimbări, se anticipează că economia țării va beneficia de o mai mare stabilitate.

„Noi nu trebuie să privim doar sub aspectul celor care fac gălăgie şi nu sunt de acord cu măsurile. E adevărat că este un disconfort, dar disciplina aceasta de care avem nevoie într-o perioadă atât de complicată pentru ţara noastră este mai mult decât necesară şi mai ales reducerea plafonului pentru operaţiunile în numerar. Numerarul în casă sau celebrele creditări de firmă în numerar sunt recunoscute pentru anvergura pe care au căpătat-o pentru ceea ce înseamnă evaziunea fiscală şi, din acest punct de vedere, încercăm sub toate mijloacele. Aţi văzut că am crescut inclusiv nivelul amenzilor”, a completat ministrul.

Stirea anterioara

Remediu simplu cu ghimbir pentru curățarea intestinelor

Stirea Urmatoare

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.