Amendat și lăsat 3 luni fără permis, după ce a fost prins de radar cu 115 km la oră în localitate
ATENȚIE! Contractele de închiriere trebuie înregistrate la ANAF
Astfel, începând din ianuarie 2023, toți proprietarii de locuințe din România care închiriază vor fi obligați să încheie contracte de închiriere cu chiriașii lor, pe care vor trebui să le înregistreze la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Termenul de înregistrare la Fisc este de maxim 30 de zile.
Pentru contractele de închiriere care se află în derulare la 1 ianuarie 2023, proprietarii au la dispoziție 90 de zile pentru a se conforma cu noile prevederi. Proprietarii care nu respectă această prevedere riscă dosar penal.
Potrivit Fiscului, măsura a fost necesară, având în vedere că în primele luni ale anului 2022 s-au înregistrat cu 25% mai puține contracte de închiriere, față de perioada similară a anului 2021.
De menționat că, potrivit unui ordin ANAF, care se află în Monitorul oficial, dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent, transmite Hotnews.
Crește impozitul pentru chirii
De asemenea, proprietarii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar în ceea ce privește banii plătiți către stat. De la 1 ianuarie 2023 se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut. Mai exact, nu se va mai plăti un impozit de 6%, ci de 10% la suma de pe contracte.
Totuși veștile proaste ar putea să se extindă și la cei care stau în chirie. Unii proprietari ar putea mări chiriile, pentru a nu resimți plata impozitului de 10%. Astfel, acest lucru va duce, cel mai probabil, la o nouă creștere a prețului chiriilor, care oricum au crescut în 2022 cu valori cuprinse între 13 şi 28%. Doar la sfârșitul lunii septembrie, prețurile chiriilor au crescut cu 10%-15%.
De menționat că apar noi plafoane în funcție de care se vor calcula contribuțiile. Cele 3 plafoane în funcție de care vor fi plătite contribuțiile sunt de 6, 12 și 24 de salarii minime. Acestea se iau în calcul începând cu veniturile anului 2023, deci veți plăti contribuțiile în 2024 la nivelul plafoanelor salariului minim care va fi atunci.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.