20 de zile până la Zilele Nordului. Descoperă Nordul extrem prin concerte, călătorii, maraton MTB, expoziții, teatru și artă

20 de zile până la Zilele Nordului. Descoperă Nordul extrem prin concerte, călătorii, maraton MTB, expoziții, teatru și artă

Descoperă Nordul extrem prin concerte, călătorii, maraton MTB, expoziții, teatru și artă. Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu la ZN17

Festivalul Zilele Nordului se pregătește de start. Concerte, călătorii, vernisaje, workshopuri, reprezentații de teatru, film și conferințe au loc în perioada 17-20 august la ediția a IV-a a festivalului Zilele Nordului.

Evenimentele au loc în cel mai nordic oraș din România, Darabani, dar și în localitățile Pomârla și Hilișeu, iar accesul la concerte este liber. Pentru cei care vin din alte orașe și vor să descopere frumusețile Nordului sunt puse la dispoziție locuri în camping și la pensiunile din zonă.

„Avem o nouă ocazie să explorăm Nordul, nu numai prin participarea la concerte și activități culturale și sportive de tot felul, ci chiar și prin excursii. Tururile Nordului ne duc în acest an prin Delta Nordului, prin vechile capitale ale Moldovei și pe trasee istorice și tradiționale din regiune. Și în acest an Zilele Nordului vor fi aventura verii pentru mulți tineri din Iași, Cernăuți, Chișinău, Botoșani, Suceava, dar și din alte regiuni ale țării. Îi așteptăm cu o agendă spectaculoasă, cu două campinguri cu toate dotările și cu o ofertă gastronomică specială: produse tradiționale din Moldova și preparate marca Street Food Festival”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Muzică, tururi ghidate, călătorii și artă la ZN17

Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu, JazzyBIT, The Kryptonite Sparks, Sunet Fin, C.A.L.I. Quartet, Trees Orchestra și Bulz Brotherz aduc la festival muzică rock, funk, jazz, electro, hip-hop și fusion, într-un line-up propus și promovat de Radio Guerrilla. Concertele au loc în Poiana Teioasa, la Conacul Balș din Darabani și în amfiteatrul în aer liber din Pomârla.

Pasionații de fotografie pot participa la un workshop în Codrii Herței cu fotograful satului românesc, Sorin Onișor, cicliștii sunt invitați la MTB Maratonul Nordului, iar călătorii se vor îndrăgosti de Nord după tururile ghidate pe traseele fostei capitale Siret, în Delta Nordului, la Cetatea Doamnei, la o șezătoare în Pomârla și o piață tradițională în Hilișeu. Înscrierile vor începe curând pe site-ul festivalului, www.zilelenordului.ro.

Programul festivalului

În prima zi de festival, 17 august, din balconul Conacului Balș din Darabani se vor auzi acordurile de jazz, funk & soul ale trupei C.A.L.I. Quartet, câștigătorii trofeelor Sibiu Jazz Festival în 2014 și Jazz in the Park în 2016. Coma, una dintre cele mai iubite și apreciate trupe rock, cântă în Poiana Teioasa, acolo unde în zilele următoare vor concerta Moonlight Breakfast, Taraf de Caliu, Trees Orchestra, Sunet Fin, The Kryptonite Sparks și Bulz Brotherz.

În plus, în ultima zi de festival concerte vor avea loc și la Pomârla, satul făcut faimos în epocă de Anastasie Bașotă, boierul care a întemeiat aici o școală de elită printre ai cărei profesori s-au numărat Eminescu și Slavici. Pomârla găzduiește în splendidul său amfiteatru în aer liber o seară de concerte marca Zilele Nordului cu celebrul în toată lumea Taraf de Caliu, trio-ul jazz și rock JazzyBIT și The Kryptonite Sparks, trupa de suflet a festivalului, care aduce o combinație de indie rock, alternative, funk, avant-prog și pop-rock.

Închiderea festivalului va avea loc duminică, 20 august, la Conacul Balș cu un concert JazzyBIT, una dintre mai bune trupe de jazz din România, un trio energic care combină jazz și rock. Formația a câștigat premiul Fundației Muzza din București pentru debut în 2013 și a ajuns în finala European Jazz Award la Tuscia Jazz Festival.

Descoperă Nordul la MTB Maratonul Nordului

Ediția a VII-a a MTB Maratonul Nordului are loc în 20 august, iar startul se ia de la Pomârla. Traseul e de dificultate medie și trece prin pădurile întinse de lângă localitățile Pomârla și Hilișeu, în apropierea izvoarelor râului Jijia (la granița cu Ucraina), traseul ajunge la biserica monument de la Hilișeu, iar finish-ul e tot la Pomârla.

Cicliștii au de ales între tura lungă de 51 de km și cea scurtă de 31 de km. Participanții care se înscriu până în 5 august primesc tricoul tehnic în kitul de start, iar câștigătorii au la dispoziție premii în bani în valoare de 5.000 lei.

În plus, cei mai rapizi concurenți pot contribui la Fondul de Biciclete, din care se vor cumpăra biciclete copiilor nevoiași din zonă. Înscrieri la MTB Maratonul Nordului se fac online pe http://maratonulnordului.ro.

Campania 100 pentru Nord strânge bani pentru Școala Veche

Accesul la concerte este liber, iar organizatorii Zilelor Nordului vor să lase ceva bun în urmă după fiecare ediție. În acest an comunitatea ZN e așteptată să susțină cu donații în bani sau în materiale de construcții lucrările de reparații strict necesare la Școala Veche din Darabani. Necesarul de materiale de construcții este publicat pe site-ul festivalului, iar suma necesară pentru efectuarea lucrărilor de reparații este de 150.000 de lei.

Donațiile pot fi făcute în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (în lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani. Donația recomandată este de 100 de lei de persoană.

În anii trecuți, a fost creat Muzeul Nordului de la Darabani și parcul Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare de la Teioasa, s-a dat o mână de ajutor la salvarea Casei Memoriale George Enescu de la Mihăileni și s-au finanțat programele Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți.

Stirea anterioara

Spălătoriile auto, „călcate” de inspectorii de muncă

Stirea Urmatoare

Horoscopul săptămânii 13 - 19 ianuarie: Urmează transformări majore și schimbări profunde pentru toate zodiile

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.