Ce se întâmplă în creier pe măsură ce îmbătrânim
Creierul reprezintă doar 2% din greutatea corpului, dar consumă 20% din rezervele organismului. Acest organ controlează multe aspecte ale gândirii: memoria, planificarea şi organizarea, luarea deciziilor şi multe altele. Aceste abilităţi cognitive influenţează felul în care ne îndeplinim sarcinile de zi cu zi şi capacitatea de a trăi independent.
Un dezechilibru al pH-ul din creier poate provoca Alzheimer Unele schimbări intervenite la nivelul gândirii sunt comune persoanelor în vârstă. De exemplu, dificultăţile din ce în ce mai mari de a-şi aminti cuvinte şi nume; de a îndeplini mai multe sarcini în acelaşi timp şi de a se concentra, potrivit Institutul Naţional pentru Studiul Îmbătrânirii din cadrul Departamentului de Sănătate din SUA. Aceasta pentru că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, anumite părţi din creier tind să se diminueze, în special cele implicate în învăţare şi alte activităţi mintale complexe, în timp ce în alte zone, comunicarea dintre neuroni se poate reduce. Fluxul sanguin către creier se micşorează, nivelul de inflamaţie – care apare atunci când organismul se apără împotriva unei agresiuni – creşte. Creierul îşi păstrează plasticitatea Aceste modificări la nivelul creierului pot afecta funcţiile mintale, chiar şi la vârstnicii sănătoşi.
Cu toate acestea, studiile făcute au arătat că acest organ îşi păstrează plasticitatea – adică acea abilitate de a se adapta la provocări şi cerinţe, chiar dacă oamenii îmbătrânesc. Nu este însă clar de ce unii vârstnici îşi păstrează capacităţile mintale întregi în timp ce alţii, nu. O posibilă explicaţie ar putea fi cea a rezervei cognitive – adică acea abilitate a creierului de a funcţiona bine, chiar dacă unele părţi sunt distruse. Persoanele cu mai multă educaţie par să aibă o rezervă cognitivă mai mare decât celelalte. Creierul este un organ complex şi are multe părţi specializate. De exemplu, cele două mari părţi numite emisfere cerebrale sunt responsabile cu inteligenţa. În plus, creierul are o enormă reţea de vase de sânge care îl aprovizionează cu nutrienţi. Unele modificări ale creierului , precum cele asociate maladiei Alzheimer, nu sunt normale pentru oamenii în vârstă. Citeste mai mult: adev.ro.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.