Se schimbă Codul Rutier! Noi reguli pentru cei care au trotinete electrice și biciclete

Se schimbă Codul Rutier! Noi reguli pentru cei care au trotinete electrice și biciclete

Un nou proiect de lege vine cu noi reglementări importante pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice. Dacă va fi aprobat acesta va impune anumite măsuri obligatorii și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor.

Conducătorii de biciclete și trotinete ar putea avea noi reglementări
Comisia juridică a Camerei Deputaților din România a propus un proiect de lege care reglementează circulația bicicletelor și trotinetelor electrice pe drumurile publice. Potrivit proiectului, dacă vrei să mergi pe bicicletă și trotinetă electrică pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 16 ani.

„Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani”, se arată într-un amendament al Comisiei juridice la acest proiect.

Proiectul de lege definește și noțiunea de trotinetă electrică, ca fiind un „vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

În plus, proiectul mai arată că toate bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Circulația acestora fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare este interzisă.

Vor fi obligatorii casca, asigurarea și un chestionar
Este impusă și obligativitatea purtării căștii de protecție pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice care se deplasează pe partea carosabilă, cu excepția trotinetelor închiriate.

De asemenea, în cazul trotinetelor electrice în regim de self-service se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii în aplicație, referitoare la legislația rutieră.

În fine, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă.

„Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepția trotinetelor închiriate. Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților. În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plății, în aplicație se va introduce și se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislația rutieră”, mai arată proiectul.

Deputații din Comisia juridică urmează să ia în discuție, săptămâna viitoare, un alt proiect de lege care să stabilească toate sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice.

Stirea anterioara

Greșeli pe care multe persoane le fac la duș

Stirea Urmatoare

Profesorii mai pot depune până vineri „declarația de integritate” privind meditațiile. Legal, trebuie declarate și la Fisc

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.