Împrumutul pe care municipalitatea vrea să îl ia de la Banca Mondială a creat dispute în Consiliul Local

Împrumutul pe care municipalitatea vrea să îl ia de la Banca Mondială a creat dispute în Consiliul Local

Proiectul privind aprobarea unui împrumut extern de la Banca Mondială a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Deşi proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de Consiuliu Local de luni, acesta nu a mai fost pus în dezbatere, la solicitarea primarului Ovidiu Portariuc. El a cerut să se facă doar o prezentare a proiectului contractului de creditare spre a fi studiat de consilierii locali, iar ulterior consilierii să vină cu propuneri.

Creditul pe care vrea să-l ia Primăria de la Banca Mondială este de 33,4 milioane lei, pe o perioadă de 12 ani. Perioada de graţie este de doi ani, cu o dobândă de 7,4%, un comision de semnare de 334.930 lei plătibil la o dată de maxim 30 de zile de la semnarea acordului, un comision de angajament de 0,75% pe an din suma neutilizata din împrumut şi care începe să se acumuleze de la semnarea acordului de împrumut şi un comision de gestiuune de 20.000 lei pe an.

Consilierul local Florin Ghiorghiţă şi-a exprimat nemulţumirea vizavi împrumutul pe care doreşte să-l facă municipalitatea. El a spus că este cel mai scump credit pe care Primăria Botoşani îl contractează. „Orice unitate bancară, indiferent că este vorba de Banca Mondială sau o unitate bancară românească, la ora actuală plătim credite cu o dobândă undeva la 4,99%, iar creditul pe care dv. vreţi să-l contractaţi este de 7,4% dobândă fixă. Există o diferenţă minimă de 8 miliarde lei anual, bani pe care municipalitatea trebuie să-i dea ca diferenţă şi o diferenţă de peste 96 miliarde lei până la finalul contractului“, a spus consilierul local Florin Ghiorghiţă.

Primarul Ovidiu Portariuc a declarat că o poziţie negativă a fost exprimată doar de un consilier local, nu de toţi.

„Este doar poziţia uunui consilier local care acum învaţă finanţe. Vrobim de împrumuturi de peste 100 de milioane lei din trecut, iar acum vorbim de un împrumut de 30 milioane. Fără intenţia de a jigni pe nimeni, nu se pot face lecţii de finanţe în 10-15 minute înainte de a adopta. Toată lumea îşi dă cu părerea că dobânda este mică-mare, dar dobânda este indicatorul cel mai complex pe piaţa financiară. Vă spun că este o dobândă mică, în condiţiile actuale de piaţă“, a spus Portariuc.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.