Dorohoi – File de istorie: In memoriam: George Enescu

Dorohoi – File de istorie: In memoriam: George Enescu

Notorietatea de care se bucura GEORGE ENESCU în întreaga lume nu a lăsat indiferentă conducerea oraşului Dorohoi,de pe ale cărui meleaguri era marele muzician.

La 9 noiembrie 1931, în sala de şedinţe a primăriei locale au fost convocaţi, în afară de consilieri, directorii de şcoli,cadre didactice, un grup de ofiţeri de la regimentul 29 infanterie în frunte cu comandantul lor generalul Craioveanu, preoţi şi directori de instituţii dorohoiene.

Redăm mai jos Procesul-verbal al Şedinţei Comisiunea fiind în unanimitate se declară şedinţa deschisă. Dl. Preşedinte, luând cuvântul spune:


„Acum 50 de ani s-a născut pe mândrele plaiuri ale judeţului Dorohoi, George Enescu, care curând avea să devină geniul muzical al românismului. El a dus în toată lumea vraja şi farmecul cântecului ţării noastre. De aproape 40 de ani atenţia lumii s-a îndreptat asupra copilului minune de atunci, a desăvârşitului nostru de azi. Astăzi toată ţara îl sărbătoreşte. Cu întreaga noastră făptură luăm parte la unanima manifestare a tării. Mândria ţării este mai ales mândria judeţului şi oraşului nostru. De aceea în semn al celei mai înalte admiraţiuni şi ca suprem şi totuşi modest omagiu ce-i putem aduce, propun să fie proclamat cetăţean de onoare al comunei Dorohoi şi a i se înmâna un pergament, care să rămână ca o veşnică dovadă a sentimentelor de admiraţie şi recunoştinţă ce-i păstrăm.

Comisiunea: În unanimitate, prin aclamaţiuni şi aplauze, asociindu-se la propunerea d-lui Preşedinte în puterea art. 104, aliniatul 21, legea organizării administraţiei locale      

Decide: Proclamă cetăţean de onoare al comunei urbane Dorohoi pe GEORGE ENESCU. Ordonă înscrierea sa pe listele de alegători a comunei Dorohoi.”

Pe frontispiciul primăriei locale a fost amplasată o placă omagială care aminteşte de  această acţiune onorabilă. Considerăm că  şedinţa, pe care am reamintit-o cititorilor noştri, a fost un act de respect şi deosebită preţuire acordate genialului fiu al plaiurilor noastre. George Enescu răspundea cu deosebită plăcere la orice invitaţie venită din partea primăriei locale şi, atenţie!, niciodată nu a vrut să primească banii strânşi la concertele lui. Totdeauna îi destina acţiunilor de binefacere din oraş. Aplauzele şi ovaţiile de pretutindeni unde a concertat nu i-au schimbat firea de moldovean blajin, îndrăgostit de plaiurile natale... prof. Dorina Mandachi.

Sursa: DorohoiNews.ro

Stirea anterioara

George Enescu 60 - Manifestări comemorative la Dorohoi

Stirea Urmatoare

Horoscopul anului 2025: Ce schimbări apar și ce mesaje ne transmit astrele în anul care tocmai a început

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.