Vouchere de 750 de lei pentru cei care stau la bloc. Decizia Guvernului se aplică pentru 2024

Vouchere de 750 de lei pentru cei care stau la bloc. Decizia Guvernului se aplică pentru 2024

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a emis o ordonanță prin care propune amânarea termenului pentru compensarea costului de achiziție și montare a repartitoarelor de căldură.

Nou termen pentru montarea repartitoarelor de căldură
Conform proiectului MIPE, termenul limită pentru compensarea costurilor de achiziție și montare a repartitoarelor de căldură, inițial stabilit pentru 15 aprilie, va fi prelungit până pe 31 august 2024, conform proiectului de Ordonanță de Urgență elaborat de Ministerul Investițiilor.

Ajutorul financiar acordat de stat pentru achiziționarea și montarea repartitoarelor de căldură este limitat la maxim 750 de lei, mai precizează MIPE. Acesta se acordă pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă, după ce repartitoarele sunt montate de o firmă autorizată.

Fondurile pot fi utilizate până la data de 27 decembrie 2024. Termenul limită pentru impunerea amenzilor pentru neîndeplinirea obligației de montare a repartitoarelor în toate apartamentele conectate la rețeaua de termoficare este stabilit pentru 31 decembrie 2024, potrivit MIPE.

În România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Dintre acestea, jumătate se găsesc în cele șase sectoare ale Capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme.

Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate.

Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situație de risc de sărăcie și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice.

Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maxim 750 de lei. Acesta este acordat pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă. Însă doar după ce sunt montate de către o firmă prestatoare de servicii energetice agreată a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică.

Printre acestea se numără repartitoarele și robinetele de reglare a consumului de energie termică. Acest sprijin se acordă pe baza procesului verbal de montare și a facturii, și poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024.

După instalarea repartitoarelor, beneficiarii vor primi un certificat de validare a achiziției și montajului. Acesta va fi emis de asociațiile de proprietari sau de locatari, care este necesar pentru decontarea lucrărilor.

Bugetul pentru acordarea sprijinului este de 375 de milioane de lei
Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, acordată prin intermediul cardurilor de energie, ar urma să fie de 375 de milioane de lei, susținut din Fondul pentru Modernizare.

Un repartitor costă între 70 și 100 de lei. Dar dacă este dotat și cu termostat, plus costurile cu manopera, prețul poate ajunge până la 200 de lei. În funcție de numărul de camere, este nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer, astfel încât costurile suportate de proprietar vor fi de cel puțin 400 – 600 de lei.

Cei care refuză montarea acestor dispozitive riscă să primească o amendă de până la 1.000 de lei.

Stirea anterioara

Ceaiurile care scad zahărul din sânge

Stirea Urmatoare

Horoscopul anului 2025: Ce schimbări apar și ce mesaje ne transmit astrele în anul care tocmai a început

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.