Când începe Postul Paștelui și în ce zi cade Paștele anul acesta
Zi de sărbătoare: 150 de ani de la înființare, 1865 - 2015 - Școala Gimnazială Nr.1 Văculești - FOTO
Școala Gimnazială nr. 1 Văculești a avut prilejul de a sărbători pe data de 10 martie 2015, 150 de ani de la înființare.
La 21 februarie 1865, Inspectoratul Școlar din județul Dorohoi, face cunoscut Prefecturii Dorohoi că în satul Văculești este numit învățător, Ioan Moga, preot paroh la biserica Sf. Neculai. Deschiderea cursului școlar, la școala din acest sat, se face la 10 martie 1865. Tânărul învăţător, în vârstă de 25 ani, preotul Ioan Moga, se preocupă de înfiinţarea clasei I şi reuşeşte să adune numai 14 elevi dintr-un număr de 314 locuitori câţi erau atunci în sat, deşi învăţământul de 4 ani era obligatoriu şi gratuit.
Amintim că proprietarul moşiei Văculeşti, din acea vreme, Hari Cortaţi vine cu „îndemnul de a se face şcoală comunală la care el însuşi a contribuit cu darea a toată cheltuiala trebuitoare”.
Vechea şcoală din sat a funcţionat în localul primăriei vechi, ce fusese cu puţin mai la vale de localul dispensarului uman de azi. Mai târziu localul acesta fiind neîncăpător, a trebuit ca o parte din elevi – diferite clase – să înveţe în casa lui Ioan Sararu de pe Costişă şi apoi şi în alte case din sat.
La ceas aniversar, elevii și cadrele didactice ale școlii au marcat acest eveniment cu o serie de activități care au debutat cu o ceremonie religioasă în memoria celor care au pus bazele învățământului văculeștean. În cinstea celor care ne-au fost dascăli, am înmânat diplome de excelență invitaților de onoare ai acestei manifestații, foști învățători, profesori. Ne-am bucurat de prezența dinstinsei doamne Inspector General, Mihaela Huncă, a domnului Primar, Gîngă Sorin, foști directori, cadre didactice de ieri și de azi, foști elevi, părinți și parteneri educaționali.
Programul susținut de elevi a început cu un moment artistic al copiilor de la Școala Primară nr.2 Saucenița care a avut în centru piesa ”Șapte pui și-o biată mamă”, urmat de cântece dedicate mamei și primăverii.
Elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Văculești au închinat gânduri frumoase școlii, profesorilor, mamelor prin cântec. Cântecul ”Mama” a fost interpretat de două voci, una care se formează încă la școala noastră iar cealaltă care s-a format tot aici, Marta Huian și Ștefania Huian. Pentru a ne destinde puțin, am făcut apel la Caragiale, cel care ne ”sfichiuește” prin ironie atunci când devenim falși, prefăcuți, nepregătiți. Așadar, elevii au devenit actori într-o parodie după ”Un pedagog de școală nouă”, într-o ”Țară a lui Mură-n gură” .
Momentul artistic s-a încheiat prin joc și cânt moldovenesc. Tradițiile comunei sunt respectate și încununate de activitățile elevilor noștri. În sprijinul acestui demers ne-a fost alături domnul Primar, Sorin Gîngă, care s-a ocupat în mod deosebit de Ansamblul ”Dor de horă” Văculeșt. (Consilier educativ, prof. Grigoriu Oana)
Sursa: DorohoiNews.ro
[gallery link="file" orderby="title"]
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.