Poliţişti de frontieră şi vameşi acuzaţi de implicare în trafic cu ţigări angajaţi la stat

Poliţişti de frontieră şi vameşi acuzaţi de implicare în trafic cu ţigări angajaţi la stat

12 politisti de frontiera si vamesi acuzati de implicare in trafic cu tigari si-au pastrat functiile si sunt platiti in continuare de stat.

Au trecut de partea traficantilor de tigari, dar cu toate acestea continua sa fie considerati oameni ai legii. Ba mai mult, sunt platiti luna de luna din banul public. E cazul a 12 politisti de frontiera si vamesi din judet acuzat de implicare in afaceri cu tigari aduse din Republica Moldova sau Ucraina. Unii dintre ei au fost trimisi deja in judecata si condamnati de prima instanta, dar fac uz de prezumtia de nevinovatie si imbraca in continuare uniforma statului.

In octombrie 2006, procurorii botosaneni din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au anihilat o retea de contrabandisti care actiona pe frontiera cu Ucraina, iar printre cei arestati preventiv s-au aflat si doi politisti de frontiera – Ioan Daniel Andronic si Vasile Murariu. Toti se asteptau ca acestia sa fie destituiti. Suspendati din functie si pusi la dispozitie, cei doi au fost trimisi in judecata, dar procesul nu s-a terminat. Condamnati in prima faza de Tribunalul Botosani la noua ani de inchisoare cu executare, ambii au facut apel, iar dosarul urmeaza sa se intoarca la Botosani pentru o noua judecata.

Iar lucrurile nu s-au oprit aici. In mai 2007, procurorii DIICOT au intrat si in traficantii de tigari de pe frontiera cu Moldova. 20 de persoane au fost ridicate atunci, printre cei arestati fiind si sase politisti de frontiera – Petrica Butnaru, Aurelian Galambos, Cristinel Ivolschi, Bogdan Demetriad Mihoreanu, Gabriel Simion si Fanica Vatavu. „In situatia in care se va stabili implicarea acestora in fapte neconforme cu statutul de politist, vor fi dispuse masuri drastice, inclusiv eliberarea din functie”, se preciza atunci intr-un comunicat al Politiei de Frontiera. Trimisi in judecata si condamnati de instanta de fond, ei au facut recurs. Dosarul se afla pe rolul Curtii de Apel Suceava, iar toti lucreaza si in prezent. „Pana la o sentinta definitiva si irevocabila nu se poate lua nicio masura disciplinara impotriva lor”, a declarat Minodora Racnea, purtator de cuvant in cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Botosani, care a sustinut ca dosarul penal a blocat cercetarea administrativa.

Cu toate acestea, din 2009 si pana in 2012, alti sapte politisti de frontiera au fost destituiti pentru diverse abateri.

Contrabanda tratata mai bland ca alte abateri

Fara masuri ferme, efectele nu au intarziat sa apara. In noiembrie 2011, procurorii DIICOT au anihilat un alt grup de contrabandisti de tigari de pe frontiera de est, doi politisti de frontiera fiind arestati pentru ca au pactizat cu traficantii – Victor Onofrei si Corneliu Gafton. In cazul lor, ancheta nu s-a finalizat, iar ei sunt in continuare politisti de frontiera. Singurul care a parasit sistemul a fost doar Marius Marian Ciobanu, de la Radauti Prut, care a fost destituit vara trecuta, dar nu pentru afacerile ilegale cu tigari deconspirate in 2010, ci pentru alte abateri. Trimis in judecata, el a fost condamnat initial la doi ani de inchisoare cu suspendare, dar a facut apel, iar dosarul s-a intors la Tribunalul Botosani pentru rejudecare.

Vara trecuta, procurorii DIICOT l-au ridicat si pe Cristian Corneschi, angajat al Biroului Vamal Stanca, tot pentru afaceri ilegale cu produse accizabile din Republica Moldova, iar Constantin Huma, vames in cadrul Biroului vamal Stanca-Costesti, a fost trimis si el in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie tot din cauza tutunului de dincolo de Prut. Daca in cazul lui Corneschi ancheta nu a fost finalizata, procesul lui Huma este pe rol la Judecatoria Saveni, dar ambii sunt in continuare angajati ai Vamii.

Ministerul de Interne a propus modificarea statutului politistilor

Prezent anul trecut la Botosani, chestorul de politie Lucian Guran, adjunct al sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica a precizat ca, pentru a pune capat acestor practici, Ministerul Administratiei si Internelor a propus modificarea statutului politistului. Astfel, cei prinsi incalcand legea vor fi destituiti imediat, urmand ca la finalul procesului, daca sunt gasiti nevinovati, sa fie despagubiti. De altfel, la politie, afacerile cu tigari au insemnat plecarea din sistem. In vara 2010, Sebastian Cimbru si Marius Dibu, ambii politisti la Manoleasa, au fost arestati de procurorii DIICOT, dar a doua zi si-au dat demisia. Anul trecut, a fost prins si Calin Oboroceanu cu masina plina de tigari. Chemat la ordin de conducerea Inspectoratului Judetean de Politie, acesta a fost destituit. A contestat masura in instanta, dar primul proces l-a pierdut la Tribunalul Botosani.

Sursa: Monitorul de Botoşani

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Tâlhărie în zona Pieței Centrale: Două persoane reținute de polițiști

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.