Muzeul Județean Botoșani organizează expoziția „Sacrul în artă” dedicată sărbătorilor pascale
„Școala Altfel”, la Lunca și Zlătunoaia: „Un cămin sigur pentru copilul tău” - grija pentru frații mai mici
Grija pentru frații mai mici a fost lecția predată de pompieri, elevilor de la Școala Gimnazială nr. 1 Lunca și Școala Gimnazială Zlătunoaia, astăzi. Aceștia le-au explicat cât de periculos este să lase la îndemâna celor mici obiecte care pot bloca căile respiratorii, aparate electrice care pot provoca arsuri sau vase cu lichid fierbite cu care cel mic ar putea să se opărească. Nu au omise nici sfaturile legate de produsele cosmetice sau medicamentele care trebuie să fie ținute în locuri unde frații mai mici nu au acces, știut fiind faptul că inghițite pot genera intoxicații grave.
Ținând cont de faptul că în județul Botoșani au fost situații în care copii nesupravegheați s-au rănit cu uneltele acuțite din gospodărie din gospodărie, elevilor li s-a reamintit că acestea trebuie depozitate în magazii.
Pompierii le-au explicat și faptul că în case și gospodării există numeroase situații în care cei mici ar putea fi în pericol de înec și i-au îndemnat să acopere cu capace orice vas cu apă din curte sau casă: cratițe mari, găleți, căzi, butoaie, etc. La fel și fântâna. Orice goapă cu apă poate pune în primejdie copilul mic și trebuie îngrădit accesul în aceste zone.
Pe timpul activităților au mai fost transmise următoarele sfaturi:
- nu lăsați la îndemâna fraților mai mici obiecte de uz casnic – foarfece, forfecuțe, lame, ace, bricege, andrele de tricotat, cârlige de croșetat etc;
- păstrați în sertarele din partea de sus cuțitele, furculițele, scobitorile, tirbușoanele și orice ustensile din bucătărie;
- așezați în dulapurile de haine eșarfele, fularele, cordoanele, curelele. Din joacă, frații mai mici le pot înfășura în jurul gâtului, neavând abilitatea de a le mai desface.
Pompierii le-au explicat și cum trebuie să reacționeze în cazul în care cel mic are nevoie de ajutor medical în urma unui accident casnic fie că vorbim de arsuri sau opăriri, înghițire corpi străini, traumatisme sau intoxicații, dar și în caz de incendiu sau cutremur.
La finalul întâlnirii, elevii au primit câte o broșură din cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”, editată cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Botoșani, care conține sfaturi pentru înlăturarea pericolelor din mediul casnic.
Activitatea s-a desfășurat în baza protocolului de colaborare încheiat între unitatea de învățământ și ISU Botoșani, în cadrul programului național „Școala Altfel”.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.