Povestea lui Pavel Stratan. A fost sergent în Armata Roșie și a ajuns vedetă în România!

Povestea lui Pavel Stratan. A fost sergent în Armata Roșie și a ajuns vedetă în România!

Amintirile lui din copilărie te amuză și te uimesc. Dar nu sunt numai ale lui! A băut în beci cu băieții, a fost militar la ruși, a ajuns vedetă în două țări și și-a făcut fiica un star internațional!

Moldoveanul și-a povestit amintirile din copilărie, la fel ca Ion Creangă. Are 43 de ani și, de copil, și-a dat seama că s-a născut chiar de ziua sa. A început, apoi, să bea, puțin câte puțin. Până a plecat militar.

A ajuns ditamai sergentul în armata sovietică! Când l-au lăsat la vatră, s-a dus în satul lui și a pus mâna pe chitară. Nu știe bine ce fel de muzică a compus, dar sigur e că succesul l-a cunoscut abia când a venit la București.Cu niște mușchi bine lucrați, o șapcă a la Che Guevara și un vocabular pigmentat de regionalisme a ajuns repede în play-list-ul radiourilor.

Apoi, a dat șapca pe o bască proletară, pe care a abandonat-o, mai nou, în favoarea unor ochelari negri, de șmecher. Când credeai că spusese tot, a apărut pe scenă cu o puștoaică de trei ani alături de care a intrat direct pe primul loc în top-urilor mondiale. Era fiica sa, Cleopatra. Pavel Stratan e o vedetă cuminte și ciudată.

Ce fel de soldat a fost Pavel Stratan?

S-a născut în 1970, în Republica Moldova. Astăzi e cetățean român. Cum se simte Pavel Stratan, român sau moldovean? În ce limbă vorbim noi? Se uită, speriat, într- o parte: „Dacă, după patru albume, lumea nu înțelege dacă-s moldovean sau român, atunci eu n-am ce răspunde! Înseamnă că nu mă cunosc deloc”. Cel mai ascuns lucru din amintirile lui Stratan e perioada armatei. I-a dedicat o singură melodie.

Ni s-a confesat, parțial: „Am făcut armata, doi ani, între ’88-’90, la Dneprodzerjinsk, în regiunea Dnepropetrovsk, din Ucraina. Am avut în pluton gruzini, ceceni, cazaci, azeri, daghestani, uzbeci, turkmeni și ruși! Dintr-o companie de o sută de inși doar zece erau moldoveni! Mie mi-a plăcut!”.

Spune că cecenii erau foarte cuminți: „La noi nu era pe națiuni. Conta cine era mai puternic. Din prima zi, după ce erai evaluat, ți se fixa locul și ăla rămânea până la sfârșit!”. Pavel Stratan nu vrea să spună, în ruptul capului, la ce armă a fost în Armata Roșie, de unde a ieșit sergent. Putem doar bănui de ce este așa de misterios.

„La prostiile ce le-am făcut, am avut o copilărie interesantă!”

A descins la întâlnirea din Pădurea Băneasa dintr-un Land Cruiser uriaș, cu număr de Moldova. La modă, Stratan era îmbrăcat cu niște pantaloni strâmți, cu bretelele lăsate, și un tricou înflorat și mulat cât să-i pună în evidență bicepșii. Toate albumele sale se numesc „Amintiri din copilărie”.

Mai are amintiri pe stoc? „Le-am epuizat... Aș mai avea, dar nu pentru piese. Tot ce am făcut, am fost pentru mine. Dacă le făceam pentru public, le ascultam numai eu!”

„M-am născut de ziua mea”

Cum i-a fost copilăria, fericită sau grea? Se uită într-o parte: „Acum mi se pare fericită, atunci nu prea. Că, la prostiile pe care le făceam, a fost foarte interesantă... Cu cât mă uit la copilăria copiilor de azi, cu atât îmi place mai mult a mea! E incomparabil…”.

Una din piesele sale de rezistență se numește: „M-am născut de ziua mea”. Când și-a dat seama Pavel din Nișcani, raionul Călărași, că s-a născut fix de ziua lui? Stratan schițează un zâmbet: „Păi, prin clasa a IV-a. Se lăudau copiii cu ce celebrități s-au născut de ziua lor. Care că-i cu Lenin, care cu Gagarin... Io le-am zis că m-am născut de ziua mea!”. Stratan a avut dreptate. Băiețelul neastâmpărat din Nișcani s-a născut să devină celebru!

A terminat jurnalismul și spune că ar fi fost un bun reporter.

„Io mi-am notat, de mic, toate poantele, glumele sau alte lucruri interesante. Sunt bun observator!”, se laudă moldoveanul. Ce gen de muzică cântă? „E greu să definești un stil care nu pornește de la nimic. Nu mi-am propus să mă înscriu într- un gen anume. Am reprodus ce mi-a cântat sufletul!”, se emoționează cantautorul. „Am fost niște copii răi” Versurile sale și trăsnăile copilăriei, redate cu umor, sunt amuzante. Dar toate sunt ale sale? Sau e vorba și de amintirile altora? „Nu e vorba numai de ce mi s-a întâmplat mie, ci și altor copii...Dacă nu beam la mine, beam la Vasile și tot acolo ajungeam!”, e sincer cântărețul născut întro țară în care băutura e sport național.

Tatăl său e foarte prezent în cântecele sale. „Tata s-a purtat cum trebuia. Era normal. Am fost niște copii foarte răi! Eram mulți și când intra tata în beci era foarte rău!”, își amintește Pavel cum și-o lua pe coajă de la taică-său.

De la „Stele verzi” la „Dansez pentru tine”

Marii artiști au cântat pe scenă, dar și în cluburi. Unde se simte mai confortabil? Cântărețul e franc: „Am același gen de concerte. La mine nu se dansează. E adevărat că în club oamenii sunt mai aproape, dar și stadioanele au atmosfera lor! Câteodată e mai intersantă atmosfera... Poți să te simți bine cântând pentru cinci prieteni la o masă și la fel de bine, dar altfel, pe un stadion!”.

Nunți, botezuri? „Nu-s lăutar! Nu scrieți așa! Foarte rar la nunți și botezuri... Nu vreau să comentez!”, e discret Pavel Stratan. Spune că onorariul său e de 1.500-2.000 de euro: „Da’ poa’ să fie și mai mult...”. Bani a luat și de la „Dansez pentru tine”, dar nu vrea să spună câți și ce a făcut cu ei. S-ar mai duce încă o dată? „Nu!”, e hotărât: „A fost foarte greu. A meritat doar că am făcut altceva. N-am dansat nicodată și nici nu mi-a plăcut dansul. Am vrut să văd dacă îmi place, cu eforturi foarte mari”.

Stratan și-a făcut praf spinarea și recuperarea a durat vreo două luni. Întro altă emisiune, „Stele verzi”, de acum opt ani, fostul fotbalist Jean Vlădoiu l-a cam cotonogit pe moldovean, în ringul de box, în ciuda faptului că Stratan stătea mai bine pe trup și era și mai tânăr. Atunci și-a dat seama că-i mai bine cu chitara decât pe ringul de box sau de dans...

Are fane care îl respectă

Unde se simte mai apreciat, în Moldova sau în România? Spune că nu vede vreo diferență. Anumiți artiști români au mai mare succes la Chișinău, cum ar fi Fuego și alții. El sau Zdob și Zdub, spre exemplu, sunt mai apreciați la București! „Totul se rezumă la populație. Câtă lume e acolo și câtă aici! O piesă de-a mea e la fel de difuzată și aici și dincolo!”, explică artistul. O dă pe bune: „Când cântam numai acolo, nu mă difuza nimeni. După lansarea din România am avut succes și în Moldova!”.

Este o persoană extrem de discretă. Niciun tabloid n-a reușit să-l surprindă în vreo ipostază compromițătoare. „E simplu. N-am viață de noapte, nu particip la evenimente mondene și nu merg la cluburi! Am o familie cu care mă iubesc foarte mult. Am un stil de viață sănătos și nu-mi place să mă cert”, dezvăluie Pavel Stratan secretul liniștii sale mediatice. Are noroc și cu Rodica, nevastă-sa, care nu-i amatoare de publicitate. Nu-i geloasă? Pretexte ar fi: e bărbat bine, atrăgător, șarmant și celebru. Fetele ar trebui să roiască în jurul său... Stratan e sigur pe el: „Nu e! Toate fetele știu că-s căsătorit și sunt bărbat la locul meu. Fanele mele mă respectă!”.

A băut sau n-a băut?

Melodia care l-a consacrat se numește „Eu beu”. Mulți zic că doar un „cunoscător” poate compune o astfel de piesă. Spune că nu consumă alcool, dar pe vremuri obișnuia? Se jenează. „Pentru un copil și două picături de vin e mult. Dacă, pe alocuri, am exagerat a fost pentru ironizarea băuturii, nu pentru că am consumat...”, spune și nu prea Pavel Stratan.

La 43 de ani, Stratan are un fizic de 25: „Dacă săptămâna ar fi de opt zile aș merge la sală de șapte ori. Sportul nu înseamnă doar efort și alimentație corectă. E vorba de odihnă și cărți, cât și unde trebuie! La mâncare sunt modest..., salate și carne. Îmi place mult mâncarea basarabeană de la Vatra Neamului, de la Balotești”. În Republica Moldova se găsesc steroizi cât încape. Stratan te fixează rece: „Acest subiect nu mă interesează!”. D

acă nu poate vorbi de bine, preferă să tacă. Își alege cu grijă cuvintele. Spune că îi plac posturile de sport și anumite emisiuni mondene: „Mă uit la Happy Hour și la Răzvan și Dani”. Dar ce nu-i place? Se foiește: „Am o viață bună pentru că n-am spus niciodată ce numi place, ci doar ce îmi place!”.

Fiică-sa, Cleopatra, are 10 ani. La trei, a rupt gura târgului cu celebra melodie „Ghiță”.

A avut și o păpușă care-i poartă numele! N-a mai apărut așa de des, până anul trecut, când a mai scos un album cu muzică pentru copii. A protejat-o Stratan de stresul publicității? „Cleopatrei niciodată nu i-a fost greu. S-a simțit normal. Cum să o supere cineva când îi spune că o apreciază? E modestă”, e circumspect tatăl micii vedete.

Dar Cezărică, mezinul familiei Stratan, despre care poți afla mai multe de pe site-ul www.familiastratan.ro? „În vara asta, Cezar lansează ceva. Poate chiar un album!”, își laudă progeniturile faimosul Stratan. Oftează: „Muncești doi ani la un album și lumea reține numai piesa cu videoclip!”. Sursa: evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD îl va susține pe primarul Cosmin Andrei dacă se va organiza un referendum local privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.