Depistați la volanul autoturismelor, deși nu aveau acest drept
Avalanşă de proiecte în Parlament. Ce venituri ar putea creşte şi cu cât s-ar majora alocaţia pentru copii
Salariile bugetarilor au fost majorate în 2015, iar pensiile indexate din acest an. În 2016, alte proiecte de lege care vizează măriri de indemnizaţii şi acordarea de sporuri şi prime pentru bugetari se află în dezbaterea Parlamentului. Aleşii le promit totodată românilor măriri de pensii şi chiar majorarea alocaţiilor copiilor.
Pe ordinea de zi a Senatului şi Camerei Deputaţilor se află mai multe proiecte de lege, depuse de aleşi, care vizează mărirea indemnizaţiei de şomaj, acordarea de pensii speciale, sporuri şi prime pentru anumiţi bugetari şi veterani de război.
Alte iniţiative legislative urmăresc implementarea unor măsuri de stimulare a învăţământului profesional, universitar şi a cercetării ştiinţifice. Şi elevii ar putea primi o veste bună, deoarece un proiect de lege aflat în dezbatere se referă la majorarea alocaţiei de stat la 200 de lei.
Toate aceste proiecte ar urma să fie dezbătute şi supuse la vot în sesiunea ce va începe în luna februarie, într-un an în care românii vor fi chemaţi la vot şi la locale şi la parlamentare.
Cele mai importante proiecte depuse de parlamentari, ce se află pe ordinea de zi a celor două Camere:
1. Şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR au iniţiat un proiect de lege care prevede că indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, de la 375 de lei la 450 de lei. Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat.
2. Un grup de senatori PSD, printre care Mihnea Costoiu şi Ecaterina Andronescu, au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia, angajaţii din domeniul inovării şi cercetării aplicate - cercetători şi cadre didactice universitare - ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe venit. Proiectul de lege se află pe agenda Senatului.
3. 82 de parlamentari au depus la Senat un proiect de lege privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Senatul este prima cameră sesizată.
4. Senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu a iniţiat un proiect de lege privind acordarea de sporuri şi prime pentru angajaţii din Ministerul Sănătăţii, pentru militari, poliţişti, angajaţii din penitenciare, personalul civil care lucrează în condiţii de pericol sau care intervine la calamităţi naturale. Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere, ca primă cameră sesizată.
5. 12 deputaţi au iniţiat un proiect de lege care prevede ca medicii care efectuează gărzi în zilele de duminică până joi, inclusiv, să primească o zi liberă plătită. Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.
6. Deputaţii PNL Raluca Turcan şi Ardeleanu Sanda-Maria au iniţiat o propunere legislativă care prevede ca personalul bugetar care posedă titlul ştiinţific de "doctor" să beneficieze de un spor pentru titlul ştiinţific. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, dar a primit aviz favorabil din partea deputaţilor de la Comisia jurudică. Camera Deputaţilor este cameră decizională.
7. 36 deputaţi şi senatori au iniţiat o propunere legislativă privind unele măsuri de stimulare a învăţământului profesional, universitar şi a cercetării ştiinţifice. Proiectul de lege a fost respins de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.
8. Doi deputaţi liberali, Raluca Turcan şi Boghicevici Claudia, au iniţiat o propunere legislativă, potrivit căreia statul român să finanţeze programul "Şcoală după şcoală" pentru elevii de până în clasa a IV-a. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi înaintat la Senat, acesta fiind cameră decizională.
9. Mai mulţi deputaţi au iniţiat o propunere legislativă prin care profesorii să primească stimulente financiare. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat şi trimisă la Camera Deptaţilor pentru dezbatere, care este şi cameră decizională.
10. Nouă senatori liberali au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea art. 1 din Legea nr.49 / 1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Proiectul de lege se află pe ordinea de zi a şedinţelor Camerei Deputaţilor. Camera Deputaţilor este cameră decizională.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.