Legea viei şi vinului, promulgată. Află ce prevede

Legea viei şi vinului, promulgată. Află ce prevede

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, care are ca obiect stabilirea cadrului juridic general de funcţionare a filierei vitivinicole în ceea ce priveşte producerea, atestarea orginii, comercializarea şi controlul produselor.

Obiectivul sectorului vitivinicol este creşterea competitivităţii producătorilor de vin, care se realizează prin următoarele acţiuni: exploatarea plantaţiilor viticole în bune condiţii agricole şi de mediu; promovarea produselor vitivinicole şi protecţia denumirilor de origine controlată, a indicaţiilor geografice şi a menţiunilor tradiţionale; stabilirea reglementărilor care să permită echilibrarea cererii/ofertei şi adaptarea producţiei la cerinţele pieţei; protejarea intereselor producătorilor şi stimularea asociaţiilor profesionale/organizaţiilor de producători recunoscute cu scop lucrativ pentru a putea beneficia de investiţii.

Printre altele, Legea 191/2014 prevede că este interzis adaosul de apă la producerea mustului, vinului şi a produselor vinicole, notează Mediafax.

De asemenea, este interzisă producerea musturilor şi a vinurilor din alte materii prime decât strugurii pentru vin sau modificarea compoziţiei acestora prin adaosul altor substanţe decât cele prevăzute de lege.

Totodată, este intezisă folosirea de substanţe aromatizante sau de extracte la producerea vinurilor, excepţie făcând aromatizarea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar. Nu sunt permise substanţele aromatizante de orice natură, a îndulcitorilor sintetici şi coloranţilor la obţinerea vinurilor.

Producerea, expunerea spre vânzare şi/sau vânzarea cunoscând că sunt falsificate sau substituite de vinuri care sunt vătămătoare sănătăţii sunt pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă penală şi interzicerea unor drepturi.

Pentru fapte de falsificare a vinurilor pentru care există o hotărâre judecatorească definitivă şi irevocabilă se aplică măsura suspendării autorizaţiei de antrepozit fiscal pe o perioadă de trei ani. Sursa: romaniatv.net

Stirea anterioara

Ştefan Stan rupe tăcerea. Adevărul despre relaţia cu Andreea Mantea: „Împreună avem...”

Stirea Urmatoare

Locurile de muncă vacante la nivelul județului Botoșani luni 25 noiembrie

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.